23948sdkhjf

Muddrade utan tillstånd – döms till dagsböter

En man i Piteå ska betala 30 dagsböter efter att muddrat en ränna åt sin båt.
I Piteå ska en man ha muddrat en ränn på 6x20 meter för att kunna ta in en liten båt till stranden. För detta blev han åtalad på två punkter – brott mot områdesskydd och otillåten miljöverksamhet. Han döms dock bara för en, skriver Piteå-Tidningen .

Enligt åklagaren riskerade mannen att förorena mark, vatten och grundvatten genom sin muddring. Mannen å sin sida menade att det var bättre att muddra en ränna än bygga en lång brygga. Han ska även ha varit i kontakt med länsstyrelsen.

Länsstyrelsen å sin sida ska ha förmedlat att området inte hade några skyddsvärda biotoper och att det skulle vara bättre att gräva vintertid än närmare våren, detta för att göra minska möjliga verkan på miljön. Vidare ska mannen fått uppmaning om att ha minst 15 meter mellan muddermassor och tomtgräns.

Mannen säger att han följde direktiven och grävde rännan. Dispens sökte han aldrig – han menar att direkten han fått pekade på att grävningen omfattades av en undantagsregel i miljöbalken.

Tingsrätten friar därför mannen från åtalspunkten otillåten miljöverksamhet men fäller honom för brott mot områdesskydd. Straffet är 30 dagsböter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093