23948sdkhjf

Lagrad solenergi – framtidens halkbekämpning?

Lagrad solenergi kan bli framtidens lösning på utsatta vägpartier.
I Öresund har man byggt en testbana där sol- och geoenergi ska prövas som halkbekämpning. Förhoppningen är att på sikt kunna ersätta sand- och saltlösningar, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Under sommaren lagrar banan solenergi likt en solpanel och på vintertid förs värmen tillbaka via styrning med väderprognoser och sensorer för temperatur och luftfuktighet.

– I framtiden kan vi använda tekniken på platser som är särskilt utsatta för halka, eller svåra att komma åt med snöröjning. Syftet är att öka framkomligheten och minska olycksrisken och samtidigt ta hänsyn till miljön, säger Jan Sundberg, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, norska Statens vegvesen, Chalmers i Göteborg och Jämtlands gymnasieförbund. Att man valde Öresund beror på att området har stabila vintrar som behövs för att genomföra testet. Det kommer att pågå under två års tid.

– Målet är att värma Sveriges första väg med sol- och geoenergi inom fem år, säger Olof Stenlund, projektansvarig, Trafikverket.

Man har tidigare använt tekniken för att värma torg, gångytor och vägar – ett gott exempel är göteborgsbacken på riksväg 40 vid Jönköping. Nu kan metoden förhoppningsvis användas helt med förnybar energi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078