23948sdkhjf

”Söderberg & Haak har gått från vinst till förlust på bara några år”

Maskinleverantören Söderberg & Haak ser över sin verksamhet efter en motig tid – exakt hur många medarbetare som berörs är inte klart.

Maskinleverantören Söderberg & Haak uppger i ett pressmeddelande att verksamheten måste struktureras om efter några år då omsättningen minskat och vinst vänts till förlust.

Företaget är svensk generalagent för Komatsu och säljer också jordbruksredskap från Krone, Amazone och Dal-Bo samt jordbrukstraktorer från Deutz-Fahr.

Söderberg & Haaks vd Jonas  Jaenecke säger till Leveranstidningen Entreprenad att omstruktureringen kan komma att beröra både lantbrukssidan och entreprenadsidan

– Vi behöver göra en översyn av hela vår verksamhet.

Han konstaterar dock att situationen på lantbrukssidan är mer pressad än den är på entreprenadsidan och att fokus möjligen ligger lite mer på lantbruk.

Söderberg & Haak har tidigare aviserat att de satsar stort på att växa på entreprenadsidan, och i vintras konstaterade företaget att Komatsu nu står för hälften av den totala omsättningen i bolaget.

Det högt ställda målet är att världsmärket Komatsu ska få ett starkare fäste på den svenska marknaden och Jonas Jaenecke anser att satsningen hittills varit lyckad.

–  Det är naturligtvis en resa vi har att göra, och det tar tid men vi går helt klart i rätt riktning, vi har en plan för att utveckla entreprenadsidan och det har fungerat väl för oss hittills, säger Jonas Jaenecke.

Söderberg & Haaks tanke med omstruktureringen uppges vara att ”skapa en kostnadseffektiv organisation med kunden i fokus”.

Enligt Jonas Jaenecke råder det en överetablering av maskinleverantörer på lantbrukssidan, samtidigt som många lantbrukare kämpar med lönsamheten.

– Söderberg & Haak har gått från vinst till förlust på bara några år. Vi måste förhålla oss till detta faktum och göra de anpassningar som krävs. Den genomlysning av verksamheten som skett, visar att det är fullt möjligt att vända utvecklingen, säger han i ett pressmeddelande.

Det som ska ske nu är att företaget ska se över sin personalstyrka och anpassa verksamheten efter de nya förutsättningarna.

Det är inte klart hur många medarbetare som berörs och MBL-förhandlingar ska inledas i mars månad.

– Genom omflyttningar, pensionsavgångar eller försäljning av verksamheter, strävar vi efter att omorganisationen genomförs så smidigt som möjligt, säger Jonas Jaenecke i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093