23948sdkhjf

Engcon hittar nya lekkamrater

Antalet samarbetsavtal mellan tillverkare av grävmaskiner, tiltrotatorer och grävsystem växer ständigt. Det gäller bland annat för Engcon som hittar allt fler lekkamrater runt om i världen.

Årets Bauma visar med full tydlighet att elektricitet tagit ytterligare ett kliv uppåt på listan över alternativ till fossila drivmedel. Lika tydligt är det att även utvecklingen inom uppkopplade maskiner tagit fart. En tredje tendens är att det svenska inflytandet över produktivitet och säkerhet vid grävarbete befästs ytterligare.

Sverige har i många är suttit i förarstolen vid utvecklingen och implementeringen av bland annat hydrauliska snabbfästen och tiltrotatorer, utrustning som nu lyfts fram som självklarheter hos praktiskt taget varje större tillverkare av grävmaskiner. Det plusvärde som följer med en grävmaskins handled av stål har blivit allt mer synligt även för maskinentreprenörer bosatta eller verksamma långt utanför de nordiska länderna – och inte minst bland maskintillverkarna.

I år är det verkligen tydligt att ”alla” hoppar på tiltrotatortåget. Man vill vara med och dra nytta av produktionsökningen samtidigt som inte minst säkerheten blir betydligt bättre. Vi är etablerade på ett flertal europeiska marknader och nu ser det dessutom ut som om den här vågen kommer att sprida sig vidare, säger Sten Strömgren, marknadsansvarig på Engcon.

I det läget handlar det inte bara om att försöka övertyga nya eller befintliga marknader om tiltrotatorns fördelar. Det handlar väl så mycket om att försöka få direktavtal med de stora maskintillverkarna och få relevant utrustning installerad redan i fabrik.

Vi är tydliga med att vi är helt fristående och öppna för samarbeten. Exempelvis kan nu vårt steglösa proportionalstyrsystem DC2 och MIG2-spakar fabriksmonteras i en stor del av Hyundais grävmaskiner som därmed är väl förberedda för våra tiltrotatorer.

Inledningsvis kommer fabriksmonteringen att vara möjlig för maskiner avsedda för den europeiska marknaden även om en tanke är en framtida global introduktion.

– Det känns klokt att börja på den europeiska marknaden. Dels är Europa på många sätt redan redo för teknologin i sig, men sedan är det också närmare till oss här i Sverige för att enklare kunna bistå Hyundai under de inledande processerna av vårt samarbete, säger Engcons vd Krister Blomgren.

Kobelco slog ett rejält slag på trumman för ett samarbete med Engcon och Leica Geosystems som premiärvisades på mässan. Resultatet beskrivs som världens första tiltrotatorkompatibla grävsystem och visades på Kobelcos 22-tonsgrävare SK210LC-10.

Systemet har tagits fram gemensamt av de tre aktörerna och kombinerar den senaste 3DMC-tekniken (3D Machine Control) från Leica Geosystems med Engcons tiltrotatorteknik på ett sätt som gör det möjligt för föraren att automatiskt styra bommens rörelse upp och ner, position, tilt och rotationsvinkel på skopan med en enda spakrörelse.

Ett huvudmål har varit att uppnå så stor flexibilitet som möjligt och resultatet är att föraren kan välja mellan Auto Boom Control, Auto Bucket Control, Auto Tilt Control och Auto Rotation Control eller en kombination av allt för att ge den kontroll som önskas.

– Som det ser ut i dag kommer lanseringen av det automatiska gräv- och tiltrotatorsystemet att ske under första kvartalet 2020, säger Sten Strömgren.

Enligt Kobelco handlar det, i varje fall tills vidare om en enda grävarmodell som kommer att förses med specialanpassad hydraulik samt Leicas iXE2 eller iXE3 och Engcons tiltrotator EC226.

Om öppenheten var total om samarbetena med Hyundai och Kobelco var tystnaden minst lika total om de redskap som visades i Liugongs monter försedda med båda företagens logotype.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141