23948sdkhjf

Case satsar på gas i maskinerna

Dieseln är på väg ut även för Case, CNH hoppar dock inte på elektrifieringståget – de vill driva maskinerna med flytande gas och det ska inte ta mer än 1-2 år att förverkliga visionen.

München. CNH, koncernen där bland annat Case entreprenadmaskiner ingår, ser tillbaka på ett bra 2018.

Vid en presskonferens på Bauma förklarade vd Hubertus Mühlhäuser att både försäljningen, vinsten och omsättningen ökat inom koncernens olika områden – CNH har inte mindre än 12 varumärken inom olika segment, här hittar vi till exempel både Iveco, Case och New Holland.

Case Construction stod för nio procent av den totala omsättningen, eller totalt tre miljarder dollar, och enligt CNH står Case Construction ut på ett positivt sätt i en för övrigt rätt osäker värld – 2018 tredubblades Constructions vinst och omsättningen växte med 20 procent.

För att hänga med i svängarna framgent aviserar CNH att 1,1 miljarder dollar ska läggas på forskning och utveckling.

Siktet är bland annat inställt på alternativa sätt att driva maskinerna. Dieseln är på väg ut men där andra tillverkare satsar på elektrifiering tror CNH mer på gas – även när det gäller entreprenadmaskiner.

– Vi har redan tekniken på våra Ivecolastbilar, LNG (flytande naturgas) är här för att stanna och den kan komma från biokällor i stället för fossila källor, sade Hubertus Mühlhäuser.

Enligt Case leder gasalternativet till att koldioxidutsläppen minskar ännu mer än om man använder el.

– Vi ser en bättre effekt med LNG än med el, vi ser också att diesel kommer att bannlysas i stadskärnorna, säger Hubertus Mühlhäuser.

Carl Gustaf Göransson, chef för Case Construction, uppgav på presskonferensen att koncernen redan har många tusen gasmotorer ute i drift, inte minst i lastbilar och bussar.

Han hävdade också att gasmotorerna innebär minskade utsläpp, minskade kostnader och minskat buller jämfört med diesel.

Enligt Hubertus Mühlhäuser kommer det inte att dröja innan tekniken finns ”på riktigt” i företagets entreprenadmaskiner.

– Vi har redan tekniken på våra onhighwaybilar, att ta det off highway kommer att ta 1-2 år.

Han tillägger att Case kommer att använda el i de kompaktare maskinerna.

Gasdrift är ett av inslagen i Case konceptmaskin Tetra – läs mer om den framtidsvisionen (som presenterades på Bauma) här. 

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118