23948sdkhjf

Gatustädning med vakuum

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Vakuumsugning tar inte bara bort sanden från gatorna – metoden minimerar också spridningen av hälsofarliga partiklar och minskar risken för att exempelvis tungmetaller förorenar dagvattenbrunnar. Det menar Disab som förordar en utlovat damm- och vattenfri rengöringsteknik.

Så här års, när temperaturen håller sig över nollstrecket och risken för halka minskar, blir det allt mer angeläget att ta bort vinterns grus och sand från gator och trottoarer. Väl så viktigt är att få bort det hälsofarliga damm som visserligen inte syns, men som blir ett allt större bekymmer i många stadsmiljöer.

Med konventionella sopmaskiner måste man fukta ytan med vatten under arbetet med sandupptagning för att motverka dammbildning. Under de dagar när den farliga partikelhalten i luften är extra hög, är det dessutom vanligt att man spolar gatorna med dyr CMA (kalciummagnesiumacetat), ett halkbekämpningsmedel som hjälper till att motverka damm för att på så sätt kunna få tillbaka luftkvalitetsnivån på normala värden, säger Marianne Guldberg, marknadschef på Disab Vacuum Technology.

Tyvärr skapar detta endast en temporär lösning då CMA enbart binder dammet vid ytan utan att permanent ta bort det. Dammet kommer därför så småningom att virvla upp i luften igen, skapa dåliga luftvärden och processen med CMA återupprepas. Slutligen är risken stor att föroreningarna hamnar i våra dagvattensystem och reningsverk då de antingen spolas bort från gatorna med vatten eller regn. Effekten av CMA på vatten-och växtliv är inte helt utrett men vi vet att själva föroreningarna med mikropartiklar, plaster och tungmetaller inte är bra för naturen, säger Marianne Guldberg.

Disab Vacuum Technology har sedan 1976 designat och tillverkat mobila, semi-mobila och stationära vakuumaggregat som används för att städa, transportera och återvinna damm, smuts och grus samt materialspill från industriell produktion.

I produktutbudet finns bland annat Disa-Clean, en gaturengöringsmaskin som arbetar utan vatten och i stället utnyttjar en kraftfull vakuumsug som, enligt leverantören. inte bara tar bort grus och sand utan även de allra minsta hälsovådliga partiklarna permanent från stadens gator, torg och andra hårda ytor. I och med att inget vatten används vid rengöringen finns heller ingen komponent i städprocessen som kan frysa, vilket innebär att städsäsongen kan påbörjas tidigare.

Eftersom föraren dessutom slipper fylla på vatten varje gång tanken tömts blir städkapaciteten samtidigt högre än med konventionell utrustning.

En ytterligare miljöbonus är att man slipper dyrbar vattenrening genom att förhindra att tungmetaller, mikroplaster med mera från gruset rinner ner i dagvattenbrunnar. Man får helt enkelt ett mer effektivt resultat genom denna helt dammfria och vattenfria metod, hävdar Marianne Guldberg.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trångbodda poliser ska få mer utrymme

NCC bygger i Hässleholm

Skellefteå får pengar

Peab stärker i syd

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

De ska producera apatit från gruvavfall

Arkiv

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

NCC bygger för 750 miljoner

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Peab bygger i Ängelholm

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusfäste anpassat för Mercedes Benz Actros Arocs

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Sänd till en kollega

0.172