23948sdkhjf

Härnösand vill bygga strandnära bostäder

Att få tillstånd att bygga strandnära brukar inte vara det lättaste. Härnösands kommun väljer motsatt linje. Kommunledningen hoppas att en aktion riktad till ägare av strandnära fastigheter ska leda till ökat byggande av bostäder och fritidshus.

Vi vet att det finns människor som vill bo på landsbygden, men att det sällan finns några hus eller tomter att köpa. Samtidigt vet vi att det finns många tomma hus som kanske kan säljas och fastighetsägare som kan vara intresserade av att stycka av tomter, säger Eva-Lotta Öberg, Härnösands projektledare för projektet som fått namnet Landsbygd 2.0.

Härnösand är i egenskap av både stifts- och residensstad något av administrativt centrum för Västernorrlands län. Med cirka 25 000 invånare finns gott om plats för en betydligt större befolkning och de natursköna omgivningarna har stor attraktionskraft – med extra plusvärde om de kan användas för bostadsbyggande.

2015 genomfördes en undersökning som identifierade de mest intressanta lägena i kommunen – områden där det kan ges dispens från strandskyddet eller där strandskyddet kan upphävas för att främja landsbygdsutvecklingen.

Alla som äger fastigheter i de utpekade strandnära lägena har därför fått en enkät med frågan om de kan tänka sig att sälja, stycka av eller på annat sätt bidra till att det byggs mer bostäder.

Totalt skickades drygt 600 enkäter ut, 300 svar kom in och av dem ställde sig 180 intresserade till att sälja mark, bebygga mark och sedan sälja eller att sälja hela sin fastighet. Ytterligare några ville ha mer information innan de tog ställning.

Nu går vi vidare och jobbar aktivt mot just de här fastighetsägarna. Det är ingen idé att jobba med de som ändå inte vill, säger Eva-Lotta Öberg.

− Nästa steg blir att kalla de intresserade till ett informationsmöte om hur man kan gå vidare för att sälja eller stycka av mark. Vi vill ge fastighetsägarna en typ av checklista för att komma vidare, säger Eva-Lotta Öberg som samtidigt understryker att kommunen inte har för avsikt att själv köpa upp marken.

Nej, vår uppgift är att driva på för att få igång försäljningar och avstyckningar.

Ambitionen är att identifiera de 15-20 lägen som har störst möjligheter att bli verklighet och därefter jobba vidare med dessa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063