23948sdkhjf

Spårvägsbygge tidigareläggs

Spårväg syd i södra Storstockholm tidigareläggs med fyra år – byggstart redan nästa år, det har politikerna beslutat.

Efter förhandlingar mellan Huddinge kommun, Stockholm stad och Region Stockholm är det beslutat att Spårväg syd, som ska dras från Flemingsberg via Kungens kurva, Skärholmen och vidare till Älvsjö, kommer att tidigareläggas med fyra år.

– Det här är mycket positiva nyheter för hela södra Stockholm. Det här möjliggör nya arbetsplatser och bostäder samt att vi kommer igång med kraft i våra planerade utvecklingsprojekt i Flemingsbergsdalen, Kungens kurva och Vårby udde, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Spårväg syd är en del av Sverigeförhandlingen och signerades 2017. Projektstarten var beräknad till 2024 men efter dagens besked kommer projektstart att ske redan nästa år, 2020. Det ska förhoppningsvis också leda till att spårvägen kan tas i trafik fyra år tidigare än beräknat, år 2030 i stället för 2034, chansen är alltså stor att dagens politiker alltjämt är aktiva om 15 år.

– Med en förbättrad kollektivtrafik på tvären binder vi ihop både regionen men också de regionala stadskärnorna Flemingsberg och Kungens kurva som kommer att växa med tusentals bostäder och arbetsplatser, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Spårväg syd har varit på tapeten i många år vid det här laget men fick sin verklighetsförankring genom Sverigeförhandlingen 2017. Villkoret för att få statligt stöd för projektet var bland annat att Huddinge kommun skulle bygga 18 500 bostäder vilket kommunen i södra Storstockholm hela tiden varit villiga att göra. Nu är även oppostionen försiktigt positiv efter att tidigare ha ansett att spårvägsprojektet skulle bli på tok för dyrt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078