23948sdkhjf

Mindre salt, mera gas – därför vann Svevia och Trafikverket

Svevia och Trafikverket prisas för sin klimatsatsning i Umeå.

Sweden Green Building Awards delades ut i mitten av oktober och ett av priserna, det för hållbar infrastruktur, gick till Svevia och Trafikverket.

Enligt ett pressmeddelande får de priset för hur de hanterat vägunderhållet i Umeå, bland annat genom att Svevia köpt in två vätgasdrivna inspektionsbilar samt skaffat en platsbyggd vätgasstation, att rutterna optimerats, att salthanteringen minskats och att man satsat på partikelsanering i Umeå centrum.

Fungerande vägar är avgörande för att samhället ska fungera. Att vi tillsammans med Trafikverket får den här utmärkelsen visar att Svevia driver utvecklingen i vägbranschen och vill göra skillnad för framtiden. Det visar också på möjligheten att minska negativ klimatpåverkan i alla led. Alltså inte bara vid nyproduktion, utan också i våra uppdrag med att sköta vägunderhållet, något vi gör dygnet runt och året om, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia, i pressmeddelandet.

Det som är unikt är att vi tillsammans, i varje tanke försöker tänka så rent som möjligt. För att lyckas med det är ett bra samarbete, att våga delge varandra idéer och lyfta problematik som uppstår, helt avgörande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket, i samma pressmedelande.

Juryns fullständiga motivering lyder: ”Med en nytänkande inköpsstrategi öppnar Basunderhåll Väg område Umeå upp för innovation och ökad hållbarhet. Flera konkreta klimatbesparande åtgärder har på kort tid tagits fram och implementerats. Utmärkelsen för hållbar infrastruktur går till ett projekt som har stor möjlighet att stimulera andra beställare och entreprenörer till nytänkande inom hållbar infrastruktur. Om arbetssättet får spridning finns potential till mycket stor klimatbesparing totalt sett.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109