23948sdkhjf

Kajs bereder väg för jätteprojektet

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Kaj Johanssons Åkeri har ögonen på skaft i Obbola – företaget är först ut i mångmiljardprojektet som kommer att pågå i fem år. – Vi måste vara väldigt flexibla.

Obbola. Leveranstidningen Entreprenad åker till Obbola en solig dag i slutet av oktober. Här har Kaj Johanssons Åkeri etablerat sig i ett gult hus strax utanför SCA:s pappersfabrik.

Läs också: Bollstasågen förnyas för 600 miljoner

Det gula huset ska dock inte stå kvar länge till.

– Vi ska riva det när vi kommit lite längre, säger Greger Hallnor, affärsområdeschef på Kajs.

Det gula huset ryker när SCA storinvesterar i sin fabrik – tanken är att en ny pappersmaskin ska öka produktionen av kraftliner från dagens 450 000 ton per år till 725 000 ton.

Investeringen görs för möta en väntad ökning på förnybara förpackningar och går loss på 7,5 miljarder kronor under fem år – den nya pappersmaskinen, som blir världens största, ska stå klar att tas i drift 2023.

Läs också: De får bygga för SCA:s miljardinvestering

Peab har fått ett av de största kontrakten, byggjätten ska leverera byggarbeten för cirka 700 miljoner kronor.

Innan de kan dundra in på fabriken måste dock Kajs göra sitt – Vännäsföretaget fick det allra första kontraktet och ska utföra de förberedande arbetena som framförallt innebär att se till att det finns en ”yttre infrastruktur” när själva fabriksbygget drar igång.

– Vi ska göra vägar och planer och dra fram VA, säger Rune Sundström, arbetsledare på projektet.

Totalt 20 000 kvadratmeter ska finnas på plats innan Peab tar över stafettpinnen: 13 000 kvadratmeter planer och 7 000 kvadratmeter väg.

Läs också: Timrå kommun fick städa upp

Vägjobbet innebär att bygga en ny infartsväg – en 800 meter lång industriväg.

Kajs ska också förbereda för belysning, schakta för kabel, förlägga kanalisation och på andra sätt bädda för en omfattande bodetablering – när fabriksprojektet drar igång måste mängder av SCA-anställda evakueras ut i bodar.

– Vi ska förbereda för 300 baracker, men det blir nog minst lika många till, säger Rune Sundström.

Kajs kom till platsen i mitten av september, det som väntade dem då var skog och gräsbevuxen mark.

– Vi har avverkat och avtäckt, sedan har vi schaktat, terrasserat och fyllt in förstärkning, sammanfattar Rune Sundström

Företaget har fått ta sig an en stor mängd internkablar på projektet. Pappersbruket är över hundra år gammalt och det finns alltså en hel del nedlagt i backen – där finns både högspännings- och lågspänningskablar och en del är mindre roliga att komma i kontakt med.

– Det finns några kablar som vi absolut inte får vara på, kommenterar Greger Hallnor.

Kablarna är lite av fabrikens livsnerv, SCA:s representanter har förstås satt ut dem men det gäller ändå att ha ögonen på skaft.

– Det är en del försiktig grävning, säger Rune Sandström.

– Vi måste vara väldigt flexibla, tillsammans med SCA får vi lösa de situationer som uppkommer och justera insatserna efter de ändringar som behövs, säger Greger Hallnor.

10-15 man och sex maskiner jobbar på vid Obbolafabriken – fyra grävmaskiner på 15-30 ton, en hjullastare och en vält.

Kajs har också 2-4 lastbilar i arbete.

– Vi kommer att ta in ca 25 000 ton bergkross, säger Greger Hallnor.

Materialet hämtas från företagets egna täkter i Starberget och Krafshallsberget.

Schaktmassorna, totalt 15 000 kubikmeter, kommer i stora delar att återanvändas i terrasserna.

Det är ett stort jobb, men resultatet har ett utgångsdatum – planerna och vägarna ska bara finnas på plats i fem år, under projektets gång. Sedan ska området förvandlas till en industripark.

– Det spelar ingen större roll för oss – bärigheten ska vara densamma ändå, kommenterar Rune Sundström.

Vid årsskiftet ska planerna och vägen stå klara för beläggning.

– Men den får vi vänta med, vi kommer att göra återställningen före midsommar, säger Greger Hallnor.

Vid det laget har förmodligen fler aktörer rullat in på de nya stora planerna, än så länge har Kajs dock gott om utrymme på arbetsplatsen.

– Vi är nästan helt instängda för oss själva – det är bara några sidoentreprenörer som arbetena samordnas med, konstaterar Rune Sundström.

Att få jobba i fred är skönt, maskiner och mannar får ta den plats de behöver och arbetet utförs under normal arbetstid.

– Vi kör inga flerskift, men bråttom är det ändå, ler Greger Hallnor.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Bergbyggarna får mycket att göra

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Nyhetsbrev

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Arkiv

Veckans tungviktare

Jättar som Epiroc, Caterpillar och Volvo har gjort ett tungt avtryck på veckans lista. De är dock inte ensamma i toppen och frågan är ju vem som hamnade överst. Svaret finns här!

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Uppgraderad frontsop från Drivex

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Dynapac utökar i Blekinge

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Gripen Wheels på vårvisning hos maskinsäljarna

Vilka produkter passar din snöskoter eller ATV?

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

Sänd till en kollega

0.532