23948sdkhjf

Inget el-relaterat PVC i danska NCC

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

NCC Danmark har stoppat all användning av byggmaterial relaterade till elinstallationer som innehåller PVC. Det är första steget i ambitionen att vara PVC-fria inom några få år.

Inom NCC Danmark har man nu fattat beslutet att enbart använda PVC-fria material i bland annat kablar, ledningar och paneler som används i samband med elinstallationer. Beslutet kan ses som ett viktigt steg i en omställning till ett ”grönare” byggande.

PVC skadar klimatet, människor, djur och växter. Därför eliminerar vi nu PVC på elområdet. Nästa steg blir att fasa ut rör som innehåller PVC. Genom de här åtgärderna ökar vi samtidigt efterfrågan på alyternativa material, något som också driver utvecklingen på ett högre plan, säger Anna-Mette Monnelly, hållbarhetschef i NCC Danmark.

PVC har i många år varit minst sagt omdiskuterat som ingrediens i bland annat byggmaterial. I bortåt 100 år har materialet används i exempelvis golv, rör, isolering till elektriska kablar och fönsterkarmar. En huvudinvändning mot materialet är att det tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande och därmed bland annat betraktas som farlig kemikalie av Naturvårdsverket. Vid brand utvecklas dessutom giftiga rökgaser. Ytterligare en faktor värd att beakta är att produktionen beskrivs som oljebaserad och energikrävande liksom att materialet kräver en kostsam avfallshantering.

Företaget hänvisar till en rapport utgiven av Miljøstyrelsen där det framgår att det under 2017 användes sammanlagt 5 148 ton PVC i samband med elinstallationer i det danska byggandet. Det är den siffran företaget nu vill gå i bräschen för att minska även om det inte är ett lagkrav. Däremot börjar beställarna dra öronen åt sig.

Vi märker att allt fler byggherrar väljer lösningar utan PVC. Nu hoppas vi inom NCC att vi kan inspirera hela byggbranschen till att välja mer miljöanpassade alternativ, säger Johnny Sander, sektionschef för NCC Danmarks elavdelning.

Inom NCC Danmark är man klart medvetna om att företaget tar en ekonomisk risk med sitt ställningstagande. PVC-fria produkter kan vara upp till dubbelt så dyra som de konventionella materialen. Därmed kan det bli svårare att vinna upphandlingar eftersom den ekonomiska marginalen i byggprojekten oftast är förhållandevis liten.

Det är en risk vi väljer att ta. Som ledande aktör i en bransch som står för en stor del av klimatbelastningen har NCC ett stort ansvar om att bidra till lösningarna. Vi tar aktivt ansvar genom att arbeta systematiskt med hållbara lösningar där så är möjligt och försöka påverka såväl kunder som leverantörer att göra detsamma, säger Anna-Mette Monnelly.

PVC är inte det enda material som företaget har satt under lupp. Företaget betonar att det nu är i slutfasen av att implementera en mer hållbar inköpsstrategi som omfattar alla byggmaterial och bland annat ställer krav på samtliga leverantörer om transparens, spårbarhet och dokumentation med avseende på bland annat klimat- och miljöpåverkan.

För närvarande tycks NCC inte ha några planer på motsvarande satsning i Sverige. En förklaring är att det finns stora skillnader mellan Danmark och Sverige vid hanteringen av byggmaterialens kemiska innehåll. Bland annat använder vi i Sverige byggvarudeklarationer där det kemiska innehållet redovisas, loggböcker och materialbedömningssystem.

Fakta

NCC Danmarks argument för att nobba PVC

  • PVC är den enda plasttyp som är baserad på klor;
  • PVC innehåller 57 procent klor och utvecklar giftigt dioxin vid förbränning;
  • Produktionen av vinylklorid (i bland annat Asien och USA) kan vara skadlig för människor, djur och växter. Bland annat konstateras flera typer av cancer nära produktionsplatser;
  • PVC är oljebaserat och därmed fossilberoende samtidigt som det alstrar växthusgaser;
  • PVC kan innehålla hormonstörande och i några fall cancerframkallande ingredienser;
  • PVC-branschen har jobbat hårt med att utveckla processer för återanvändning av materialet. NCC ser dock stora problem vid både insamling av PVC-avfall och sortering, något som resulterar i att en stor del förbränns. Därmed krävs också jungfruliga material vid nyproduktion.
Mer om: NCC | PVC
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Andreas grymma grävare

Andreas Karlssons svarta hjulgrävare lyser upp i vintermörkret – han har låtit kreativiteten flöda och blandar friskt sånt som är smart med sånt som är roligt. – Alltid retar det nån!

Reportage
Härligt, härligt – men farligt, farligt

Månader av planering innebar att varje kvart var noggrant inrutad – och så strular ett redskap. En defekt hammare fick pulsen att rusa innan förarna lyssnade sig fram till lösningen.

Välkända varumärken toppar stöldlistan

Volvo dominerar stort bland de entreprenadmaskiner som efterlysts under 2019 i Sverige, enligt den statistik som just presenterats av Larmtjänst. Närmast därefter följer Avant och Caterpillar.

Närproducerade lastare klara för värmländskt rally

Ett halvt dussin skräddarsydda och närproducerade hjullastare har just överlämnats till Rally Sweden inför den svenska deltävlingen i rally-VM som körs 13-16 februari i värmländska och norska skogar.

Bergbyggarna får mycket att göra

Nyhetsbrev

Mer snurr i nya Dynapacvälten

Arkiv

Internationellt sprängkort kan snart vara verklighet

Eleda shoppar vidare

Eleda Group växer vidare genom att förvärva samtliga aktier i Annebergs Bygg & Anläggning, som utför anläggningsarbeten i Hallands- och Göteborgsregionen.

Husqvarna väljer Åkerströms radiostyrning

Det blir Åkerströms som får leverera radiostyrningen till Husqvarnas nya mellanstora tvåvalsvält LP9505 som nu lanseras globalt. I första skedet rör det sig om en order värd cirka 1,5 miljoner kronor.

Veckans tungviktare

Jättar som Epiroc, Caterpillar och Volvo har gjort ett tungt avtryck på veckans lista. De är dock inte ensamma i toppen och frågan är ju vem som hamnade överst. Svaret finns här!

Upphandlingsmiss kan stå kommun dyrt

Upphandlingen av en tillbyggnad till ett reningsverk kan bli dyrbar för Kristianstads kommun som, enligt Konkurrensverket, tecknade avtal med entreprenören utan att konkurrensutsätta uppdraget.

”Vi tog upp det eftersom det finns en efterfrågan”

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Uppgraderad frontsop från Drivex

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Dynapac utökar i Blekinge

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Peab bygger hotell i Örebro

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Se alla Företagens egna nyheter

Backa säkert med detta kamerasystem

Gripen Wheels på vårvisning hos maskinsäljarna

Vilka produkter passar din snöskoter eller ATV?

DISAB stärker säljorganisationen

Motordrivna membranpumpar för industrin

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Sänd till en kollega

0.187