23948sdkhjf

Ökat teknikinnehåll i Volvolastare

Sedan årsskiftet ingår hårdvaran Co-Pilot samt ett urval Load Assist-applikationer i standardutrustningen för Volvos nya hjullastarmodeller L120H till L260H som levereras i Europa. Systemet finns även som tillval för den mindre L110H.

Load Assist är samlingsnamnet på en familj applikationer, framtagna specifikt för Volvos hjullastare. De maskindata som levereras av applikationerna görs tillgängliga för maskinförarna genom hyttens Co-Pilotskärm. Parallellt skickas data även till ”molnet”, vilket inte minst är värdefullt för maskinparksansvariga och tekniker som får fjärråtkomst till värdefull maskininformation.

I standardpaketet ingår tre av dessa applikationer: verktygslådeapplikationen, som innehåller ett anteckningsblock, kalkylator med konvertering av enheter och väderprognoser, ett flöde från kameran för sikt bakåt (därmed behövs ingen extra skärm för att se bilderna från kameran) samt Operator Coaching.

Operator Coaching tillhandahåller handledning i realtid om till exempel tomgångskörning, bromsning, gaspådrag och inkoppling av transmissionens lock-up. Enligt tillverkaren kan funktionen ge förarna en bild av hur deras handlingar påverkar produktiviteten och effektiviteten. Samtidigt identifieras förbättringsområden eller nödvändiga förändringar av körtekniken.

Även den nödvändiga hårdvaran för applikationen Vågsystem (OBW) ingår i standardutrustningen – däremot inte mjukvaran som kan köpas vid behov. Tidigare har det i praktiken varit omöjligt att eftermontera vågsystemet. Anledningen är att kablage och tryckgivare måste monteras på fabrik eftersom systemets tillförlitlighet beror på deras exakta positionering.

Vågsystemet utlovas ge föraren information i realtid om skopans last med en noggrannhet på +/-1 procent. Dessutom visas information som totalt antal transporterade laster, antal cykler och, vid anslutning till Volvos telematiksystem Care Track, transporterad last per liter bränsle. Därmed blir det fullt möjligt att både förbättra produktiviteten och förebygga överlast, vilket bland annat minskar maskinslitage, däckskador och bränsleförbrukning.

Installation av mer teknik än tidigare ger användaren betydligt ökade förutsättningar att ”framtidssäkra” sin maskin inför eventuella förändringar av arbetsuppgifter, i och med att det ökar möjligheterna att tillföra nya funktioner även efter det att maskinen levererats. Företaget lovar dessutom att framöver bredda utbudet av Load Assist-applikationer som också kan använda den installerade hårdvaran.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094