23948sdkhjf

Här är vagnen som ska rädda instängda gruvarbetare

En vagn för att rädda personer ur gruvor har utvecklats av ett svenskt företag. Nu testas den i verkligheten. 

Bolidens gruva i Skellefteå har nu skaffat en ny typ av räddningsvagn, Fire Rescue Vehicle, som ska kunna användas vid bränder eller andra olyckor nere i gruvan. Med vagnen kan material till exempel syrgastuber eller brandslang transporteras ned i gruvan, vagnen kan även användas för att transportera upp skadade personer.

Vagnen har tagits fram av startupbolaget We-Make i Umeå i samarbete med räddningstjänsten i Skellefteå samt gruvnäringen.

– Vi fick höra att Räddningstjänsten i Skellefteå ville ha en lösning på hur man kan evakuera folk ur en gruva. Sedan har vi utvecklat den här utifrån deras spec, säger Anders Körning vd We-Make.

Anledningen till räddningstjänstens önskemål var en brand i Kristinebergsgruvan 2013. Anders berättar att just möjligheten att ta ned flera syrgastuber är viktigt då det snabbt kan bli syrebrist vid till exempel en brand. 

Vagnen har bekostats av gruvbolagen men är placerad hos räddningstjänsten.
Elmotorerna till drivningen har We-Make köpt in färdigt men i övrigt har de utvecklat och byggt vagnen på egen hand vid sin verkstad i Umeå. Den färdiga vagnen används nu i Bolidens gruva.
– Den har använts vid flera övningar och räddningstjänsten säger att den har kortat deras insatstid.

Den har dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift och en räckvidd på 2 mil med en hastighet på 5 km/h. Om en olycka inträffar finns stor risk att räddningstjänsten möter en rökfylld gruva och därför är vagnen försedd med ett system som känner av var väggar och hinder finns så de inte kör in i något. Vid användning leder en person in vagnen i gruvan, ett par personer kan också stå baktill på vagnen. Vagnen går även att använda vid räddningsinsatser i tunnlar eller stora industribyggnader.

Sedan starten 2016 har We-Make utvecklat ett antal helt nya produkter utifrån behov de mött bland annat inom arbetsmiljöområdet men nu är det dags för nästa fas.
– Nu ska vi få igång produktionen av de produkter vi har först innan vi skapar nya säger Anders Körning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111