23948sdkhjf

”Fancluben är stor”

Publiken jublar när Grus Schakt river is på buckliga vintervägar – det rasslar bra i både stora och små öron när två hjullastare, ett tungblad och en multiskopa röjer loss på smågatorna.

*”Det gå som ba hejsan” Se maskinerna i rörelse och hör vad Linus Hammarberg har att säga i klippet längst ned!*

Umeå. Förskolebarnen trycker sig andäktigt mot stängslet med blicken intensivt ut mot gatan. Där, bara någon meter bort, seglar två ståtliga hjullastare förbi och det rasslar rejält när den första låter sitt tungblad riva tag i den buckliga isen.

–  Fancluben är stor, ler Linus Hammarberg, som sitter en av de två maskinerna.

Han och hans Volvo L60H är efterlängtad där han drar fram på Sofiehem i Umeå en solig februaridag.

De riktigt små fansen gillar kanske mest att få se och höra en rejäl maskin.

De lite större kan inte annat än sucka av lättnad när någon äntligen river bort den förhatliga isen, som ligger i tjocka och mycket ojämna stråk på många av Umeås gator.

– Bitvis är det väldigt spårigt, men vi ska jämna till och snygga överallt, kommenterar Linus Hammarberg, som jobbar på Grus Schakt.

Han kör i rätt god fart längs gatan när han river – eller ”avjämnar lokalgator” som det formellt kallas.

Tungbladet, som är cirka 340 centimeter brett, från YPV, river upp isen och tätt bakom sig har Linus kollegan Tobias Karlsson, som med sin Volvo L60G samlar upp den uppskrapade isen med en Siljum multiskopa.

– Han städar upp det jag stökar ner, ler Linus Hammarberg.

Uppdraget påbörjades på måndagen och Linus och Tobias är inte ensamma – de utgör ett av totalt fem tvåmannaekipage som ska ta sig an hella stan.

– Det är sagt att vi ska hinna riva alla gator innan fredag, vi får väl se hur det går, ler Linus Hammarberg, och drar vidare mot nästa gata.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141