23948sdkhjf

Peab pålar på platten

Gott om plats brukar det vara ont om  – men inte för Peab när de ska bygga Komatsu Forests jättefabrik i Umeå. – Det är en rätt tacksam arbetsplats.

Umeå. – Det har varit en märklig vinter, vi har skottat väldigt lite –  men vi har sandat desto mer, ler Kurt Jämtemo, projektchef på Peab, där han går med stadiga steg över blankisen.

Siktet är inställt på ett gäng soldränkta maskiner som knappast behöver trängas.

– Det är en rätt tacksam arbetsplats –  det är en stor plan yta, vi har haft gott om plats och det är inte mitt i skiten!

Och visst är arbetsplatsen stor – totalt disponeras ungefär 110  000 kvadratmeter av tomtens totala yta på närmare 130  000 kvadratmeter.

Utrymmet kommer dock att behövas eftersom fabriken som Peab ska bygga åt Komatsu Forest här på Klockarbäckens industriområde blir något i hästväg – den ska bli 360 meter lång och 80 meter bred.

Peab kom hit lagom till midsommar 2019. Det som mötte dem då var den öppna plana ytan där merparten består av sandig morän.

I västra delen fanns dock en del berg, som resolut sprängdes med benäget bistånd av Norrbottens Bergteknik.

Sprängmassorna, totalt 56  000 fasta kubikmeter, motsvarande ungefär 150  000 ton, sattes genast i arbete. De fick bli en del av den överlast som lades ut och har också fungerat som tjälskydd.

–  Vi har lagt ut 6-7 meter överlast, totalt 100  000 kubikmeter, vilket motsvarar en vikt på mer än 180  000 ton, säger Kurt Jämtemo.

Överlasten fick sedan trycka till underlaget i några månader, först i oktober återvände Peab till platsen för att börja terrassera tomten.

I slutet av november var det dags att börja påla för stommen till fabriken.

– Golvet ligger på överlasten, kommenterar Kurt Jämtemo. 
Det mesta av överlasten har körts bort från ytan, ut på andra delar av tomten, men golvet kommer att ligga på en liten del av överlastmassorna av krossat berg.

Jätteanläggningen behöver föga förvånande ett helt gäng pålar.

–  Vi ska ner med 500-600 pålar, det blir en blandning av stål- betongpålar som i snitt är tio meter långa, berättar Kurt Jämtemo.

Peab Grundläggning utför pålningen och en Liebherr LRH100 dunkar på i februarisolen när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på.

Den gröna maskinen får dock snart dra vidare till nästa jobb – nästan alla pålar är nere i backen och nästa fas väntar runt hörnet.

– Snart är det dags att kapa pålarna och börja gjuta sulor för om någon vecka kommer Ruuki och smäller upp stålstommen, kommenterar Kurt Jämtemo.

När stålstommen är på plats kommer den relativt fridsamma arbetsplatsen att bli ett myller av folk och material som ska bygga på stommen, med tak, fönster med mera.

– Vi kommer dock att fortsätta med andra markarbeten, det ska byggas kontor, vi håller också på att gräva för VA och dagvatten, tillägger Kurt Jämtemo.

Torbjörn Sundh Entreprenad AB står i dagsläget för ett flertal av entreprenadmaskinerna i projektet, när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på har man 3-4 grävmaskiner och en dumper igång. Vidare bidrar Umeå Last och Bilfrakt i projektet med bland annat  hjullastare och höglyftare.

–  Vi är väl totalt 30 själar här, säger Kurt Jämtemo.

Hela fabriken ska vara klar att dra igång under första halvan av 2021 och Kurt Jämtemo räknar med att Peab blir klara med sitt jobb i slutet av samma år.

– Vi har inte haft några komplikationer alls och vi har kunnat följa den plan som gjorts.

Projektet har utförts i partnering med Komatsu, ett upplägg som visat sig lyckat, anser han.

– De har haft en rätt lång ”önskelista” för hur de vill ha sin fabrik och eftersom de är duktiga på skogsmaskiner och vi är duktiga på att bygga har det blivit riktigt bra.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109