23948sdkhjf

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

2017 blev ett rekordår för de svenska maskinleverantörerna med drygt 5 000 sålda nya entreprenadmaskiner. Redan 2018 var rekordet slaget – försäljningen av 5 413 enheter var nästan exakt dubbelt så många som 2010. Med den bakgrunden måste de 5 220 maskiner som rapporterats sålda under 2019 betraktas som ett för leverantörerna mycket bra resultat.

I det sammanhanget är det dock värt att nämna att Leveranstidningen Entreprenads statistik skiljer sig något från de siffror som presenteras av branschorganisationen Maskinleverantörerna. Anledningen är att tidningen också räknar in antalet sålda vältar och asfaltutläggare. Maskintyperna har nämligen funnits med i den samlade försäljningsstatistik som Leveranstidningen Entreprenad presenterade för första gången redan 1987.

Sedan förra året har dock även vår statistik begränsats till enbart Maskinleverantörernas försäljningssiffror då branschorganisationen på senare år haft en så kraftig tillströmning av nya medlemmar att de maskiner som inte omfattas av statistiken är förhållandevis få.

Trots att byggkonjunkturen svajat något har maskinförsäljningen stannat kvar på en mycket hög nivå. Försäljningen slås bara av rekordåret 2018, men kunde faktiskt ha varit ännu högre.

Våra medlemmar lider inte av brist på kunder, de lider av brist på yrkeskunnig personal. Det är ett problem vi delar med maskinentreprenörerna. De behöver förare och vi behöver mekaniker. Det är fortfarande så att det går åt massor med arbetstimmar för att göra de marknadsanpassningar som krävs för de kräsna beställarna i Sverige och resten av Skandinavien efterfrågar, säger Björn Bäckström, vd för branschorganisationen Maskinleverantörerna.

För bilbranschen har det gjorts en jämförelse som visar att den tid som läggs ner på en vanlig bil minskat från ungefär tolv till två timmar om vi jämför med slutet av 1990-talet. Motsvarande siffra då för entreprenadmaskiner var ungefär sjuttio timmar. Jag gissar att det blivit en rejäl minskning även bland entreprenadmaskiner, men att det trots det behövs runt 40-50 timmar. Det är exempelvis laserutrustning, belysning, fästen, anpassning till tiltrotatorer och en del annat.

Trots viss avmattning i konjunkturen redovisar maskinentreprenörer över stora delar av Sverige fortsatta problem med att hitta förare. Den begränsningen i efterfrågan fanns dock redan 2017 och framför allt under 2018.

Uppgången i försäljningen under 2018 berodde framför allt på en kraftigt ökad försäljning av hjullastare. Övriga maskintyper låg ungefär på samma nivå som 2017. tendensen var delvis densamma under förra året. Hjullastarna ökade till den nya rekordnivån 1 789 enheter, medan flertalet andra maskintyper faktiskt backade något under 2019.

Det är en väntad utveckling. Det har sålts stora volymer av grävare under flera år och marknaden kan vara mättad, i synnerhet som det kan vara svårt att hitta förare till alla maskiner. Om en maskin inte används minskar också behovet av att byta ut den. Samtidigt är svenska entreprenörer vanligtvis rädda om sina maskiner, de ser till att de får den service och omsorg som maskinerna behöver och det gör också att de håller längre, säger Björn Bäckström.

För hjullastarna ser det lite annorlunda ut. Det är en väldigt användbar maskintyp som finns i en mängd utföranden och storlekar och kan användas för vitt skilda uppgifter. Givetvis för lastning, men de fungerar också väldigt väl som redskapsbärare samtidigt som de är väldigt robusta. Därför är det fullt möjligt att de också tar för sig en del bland lantbrukarna.

Med undantag av grävmaskiner och hjullastare är antalet enheter sålda inom respektive modellsegment relativt få. Det betyder att det kan bli extremt stora procentuella skillnader mellan åren. Största procentuella ökningen finns bland väghyvlar där ökningen från åtta till tolv enheter innebär så mycket som 50 procent. Den stora förloraren är tipptruckar som minskat med 87 procent, från femton till två.

I takt med att medlemsföretagen blivit allt fler har också redovisade maskintyper blivit allt fler. Bland de nya produkterna - som redovisas separat -  finns bland annat vibratorplattor som är den överlägset mest sålda bland de maskiner som redovisas. Då har försäljningen ändå minskat från fjolårets 5 632 till 4 407.

Med viss reservation för den eventuella påverkan som exempelvis Coronaviruset kan få på konjunkturen ser det ljust ut framöver. Om vi inte drabbas av en global nedgång, typ 2008-2009, tror jag att våra medlemsföretag kommer att präglas av glada miner de närmaste fem åren, säger Björn Bäckström.

En indikation på hur marknaden ser på framtiden kan vara årets stora svenska branschevent, Svenska Maskinmässan, som var tänkt att arrangeras på Solvalla 4-6 juni. Mars månads internationella mässor Conexpo och framför allt Samoter har påverkats av Coronaviruset. Nu står det klart att även Svenska Maskinmässan senareläggs. Nytt datum blir 1-3 oktober, men platsen är densamma som tidigare, Solvalla.

– Mässan är slutsåld till sista kvadratmeter och utställarna har en hel del intressanta nyheter att visa för besökarna, säger Björn Bäckström.

Morgan Andersson


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Trångbodda poliser ska få mer utrymme

NCC bygger i Hässleholm

Skellefteå får pengar

Peab bygger i Värmland

Peab stärker i syd

Nyhetsbrev

De ska producera apatit från gruvavfall

Arkiv

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Masugnsslagg i tysk cement

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsljusfäste anpassat för Mercedes Benz Actros Arocs

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Sänd till en kollega

0.187