23948sdkhjf

Fortsatt god lönsamhet i Volvo CE

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En kraftigt minskad försäljning av det företaget beskriver som större entreprenadmaskiner har slagit hårt mot Volvo CE:s försäljning under årets första kvartal. Även resultatet har försämrats, men beskrivs ändå som gott.

Det första kvartalet 2020 påverkades av samhällets åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19-pandemin. Dessa började påverka vår verksamhet i Kina i februari och hade sedan en betydande påverkan på koncernen från mitten av mars, när vår globala leveranskedja bröts och produktionen stoppades i de flesta delar av vår verksamhet, säger Melker Jernberg, vd och koncernchef i Volvo Construction Equipment.

Enligt delårsrapporten minskade nettoomsättningen under årets tre första månader med 17 procent till 20,148 miljarder kronor. Justerat för förändrade valutakurser minskade nettoomsättningen med 18 procent, varav maskinförsäljningen minskade med 20 procent och serviceförsäljningen med sju procent.

Den totala orderingången under kvartalet hamnade cirka sju procent under fjolårets siffror för samma period. Då rör det sig om en nedgång för Volvo på fyra procent medan SDLG tappade elva procent.

Rörelseresultatet stannade på 2,678 miljarder kronor, vilket företagsledningen beskriver som gott även om fjolårets första kvartal hamnade betydligt högre med 3,646 miljarder kronor.

Marknadsutvecklingen har dock varierat kraftigt mellan de olika huvudmarknaderna. Till och med februari gick den europeiska marknaden ned med en procent. Då redovisas tillväxt i Tyskland, medan utvecklingen var negativ i Storbritannien, Frankrike och Norden. Den nordamerikanska marknaden sjönk två procent på grund av minskad efterfrågan på större maskiner.

I Asien (exklusive Kina) minskade totalmarknaden med fyra procent. Det stora tappet kom i Kina där coronaviruset slog till först. Den kinesiska nedgången anges till hela 44 procent för de två första månaderna. Redan i mars noterades dock en märkbar förbättring. För mars redovisas i Kina en ökning med två procent jämfört med samma månad 2019. Förbättringen tillskrivs stimulansåtgärder från den kinesiska regeringen för att driva på infrastrukturinvesteringar.

Företagsledningen betonar att den närmaste framtiden är mycket osäker. Efterfrågan i bland annat Europa och Nordamerika har minskat ytterligare efter rapporttidens slut, men Melker Jernberg är trots det optimistisk.

Det är tydligt att vi går en tuff framtid till mötes där både utebliven produktion och svagare efterfrågan kommer att påverka lönsamheten negativt. Vi kan ändå finna en trygghet i att våra kunder verkar i en bransch som har stor betydelse för samhället och att de produkter och den service vi erbjuder är vital för uppbyggnaden av en hållbar infrastruktur för framtiden, säger Melker Jernberg.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

Nyhetsbrev

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Arkiv

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Halvvarmt uppdrag

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Bredare bana i Linköping

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Peab bygger utanför Göteborg

Inget Load up North i år

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Stockholms största hittills

Se alla Företagens egna nyheter

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Inverter-serie 22-607 - med ren sinusvåg 12/24V

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Sänd till en kollega

0.157