23948sdkhjf

Ledare: Annorlunda sommar

Vi står inför en, för de flesta, mycket ovanlig semester som kommer att kräva åtskilligt av nytänkande och kreativitet

Inga träd får växa upp till himlen. Det gäller även konjunkturuppgångar som förr eller senare mattas av och vänder neråt. Förhoppningsvis gäller samma sak för pandemier, en företeelse som vi i dagens välfärdssamhälle tycks ha förträngt. Det blev vi i år plågsamt påminda om när det plötsligt stod klart att några svenska beredskapslager knappt fanns för att förebygga och stoppa smitta, ens på papper.

Efter några år med ett skriande behov av tjänster, produkter och arbetskraft lyckades ett litet virus vända upp och ner på tillvaron för en hel planet. I skrivande stund finns rapporter om cirka 4,5 miljoner konstaterat smittade personer och runt 300 000 döda spridda över världen, varav drygt 3 500 i Sverige.

På ett par månader har vårt klot förvandlats till en mängd monoliter med till stor del stängda gränser och kraftigt begränsade transportmöjligheter. Påverkan på sysselsättningen har varit förödande. I Sverige rapporterar Arbetsförmedlingen om att en bra bit över 400 000 personer finns inskrivna som arbetslösa.

Även om många länder börjat lätta på sina restriktioner står vi inför en semesterperiod som de flesta av oss aldrig upplevt tidigare. Rekreation vid Medelhavets stränder eller i afrikanska safariparker har inte varit så långt borta i mannaminne. Till och med sommarstugan som ligger mer än två timmars bilresa bort från hemmet klassas av myndigheterna som förbjuden frukt.

Vi står inför en, för de flesta, mycket ovanlig semester som kommer att kräva åtskilligt av nytänkande och kreativitet – i princip samma ingredienser som förhoppningsvis ska få stopp på coronavirusets utbredning.

Du håller nu vårens sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenad i handen eller läser den med hjälp av dator, telefon eller surfplatta. Vi passar därför på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för årets vårsäsong. Aktuellt branschmaterial kommer även framöver att publiceras på www.entreprenad.com i väntan på nästa pappersutgåva 20 augusti. Väl mött igen i höst – förhoppningsvis med coronaviruset under kontroll.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079