23948sdkhjf

Josefine bryter ny mark i Peab

Den 20 meter höga och 65 ton tunga pålmaskinen spelar en av huvudrollerna vid Peabs utbyggnad av Julas centrallager i Skara. Storleken i sig imponerar, men också att den spakas av Peabs hittills första kvinnliga pålkransförare – Josefine Malmberg.

Byggnäringen sticker ut som en av de mest mansdominerade branscherna i svenskt näringsliv, men även inom branschen finns stora skillnader. Bland annat hör kvinnliga pålkransförare till undantagen.

Den 65 ton tunga Junttan PM 23 som dunkar ner pålar vid Peabs utbyggnad av Julas centrallager i Skara är dock ett undantag som bekräftar regeln. Spakarna manövreras nämligen av Josefine Malmberg som är inne i slutfasen av den utbildning som krävs för körtillstånd.

Trots det mansdominerade yrket och trots insikten om att det, av bland annat säkerhetsskäl, krävs runt 3 600 timmars övning, både i och utanför pålkranen, något som brukar ta två till tre år har hon inte tvekat inför sitt yrkesval. Hon har heller inte skrämts bort av att arbetet i princip alltid utförs på ett inte helt stabilt underlag och att det därmed finns viss olycksrisk. Det blev branschen påmind om för bara några dagar sedan då en pålkran välte vid ett annat av Peabs uppdrag i Väsjö torg i Sollentuna.

Det gäller att vara medveten om riskerna och förhålla sig till dem. Jag trivs med utmaningen och det är ett skönt gäng jag jobbar med, säger Josefine Malmberg.

Än så länge har Josefine Malmberg stöd i sitt arbete av den betydligt mer rutinerade kollegan Jimmy Ericsson som fungerar som handledare till dess övningskörningen är avslutad och Josefine Malmberg fått sitt körtillstånd.

Möjligen kommer hon då, som Peabs första kvinnliga pålkransförare, att ersätta sin handledare som själv har långt gångna planer på att hitta en ny roll i företaget. Ambitionen är att så småningom ta klivet av maskinen för att bli arbetsledare, något som uppskattas av företagsledningen. Steget från yrkesarbetare till arbetsledare är en utvecklingsväg som under lång tid använts med framgång i bolaget.

Men först ska Josefine Malmberg bli helt inskolad i det lika spännande som svåra jobbet att spaka de stora pålkranarna.

Det är en komplicerad maskin att köra, därav att det tar tid att lära sig. Säkerheten kommer först, säger Peabs arbetschef Andreas Berntsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093