23948sdkhjf

Peab testar asfalt där trä är bindemedel

Asfalt baserad på skogsråvara är bra för klimatet.

Peab asfalt inleder nu de första försöken i Sverige med att lägga asfalt med lignin, träets naturliga bindemedel, på en trafikerad vägsträcka i Sundsvall. 

Peab asfalt hoppas att lignin ska kunna ersätta en del av det bitumen som i dag används som bindemedel i asfalt. Företaget ingår sedan två år i ett EU-finansierat forskningsprojekt, där elva företag från åtta länder samverkar för att utveckla nya biobaserade produkter av restprodukter från skogsbruk, bland annat biobränsle till flyg. 

Peab asfalt har testat asfalt baserad på lignin från projektpartnern Sekab i Örnsköldsvik. Försöken har fungerat bra och nu är det dags för nästa steg, lignin-asfalt på en trafikerad väg i Sundsvall. 

– Att vi nu får möjlighet att utföra fullskaleförsök är viktigt för att utvärdera om de fördelar vi ser i labbförsöken även uppnås i verkligheten. Förutom ligninets miljömässiga fördelar räknar vi också med en positiv klimateffekt av att biomassa binds in i asfalten. De tekniska fördelar vi förväntar oss med lignin är främst bättre beständighet och ökat motstånd mot belastningsskador, säger Peab asfalts innovationsstrateg Mats Wendel

Han ser stora möjligheter till klimatförbättringar i framtidens asfalt.

– För att vara konkurrenskraftig gäller det att utveckla asfaltprodukter med rätt funktion och lägsta möjliga klimatpåverkan. Vi är nu inne i sista fasen av att konvertera samtliga fasta asfaltverk till att använda biobränslen i tillverkningsprocessen. Att vi är med i ligninprojektet är viktigt och ger oss möjlighet att i framtiden kunna leverera klimatneutrala asfaltsmassor. I denna strävan finns även andra intressanta produkter i utvecklingsportföljen, vilket gör framtiden hoppfull för hela asfaltbranschen, säger Mats Wendel.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094