23948sdkhjf

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Fram till fjärde augusti hade knappt 12 000 företag ansökt hos Skatteverket om sammanlagt ungefär 866 miljoner kronor i omställningsstöd. Av dem har 9 335 beviljats stöd om sammanlagt drygt 663 miljoner kronor.

Stödet togs fram i våras för att hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med 2019 på grund av covid-19-pandemin. Tanken var i första hand att hjälpa till med fasta kostnader som hyra, telefoni och leasingavtal.

Som motprestation krävs dock att de företag som får stöd avstår från vinstutdelningar från mars i år till och med juni 2021.

Statistiken visar att det framför allt är mindre företag som söker och får stöd. Företag med färre än 50 anställda står hittills för nästan 99 procent av alla ansökningar och har fått drygt 60 procent av det beviljade stödet.

Statistiken visar också att det är enorma skillnader mellan såväl bransch som var i Sverige företaget är beläget.

Byggrelaterade företag tycks höra till dem som bara drabbats marginellt. Totalt har Skatteverket beviljat drygt 7,8 miljoner kronor som fördelats på 226 företag. Mer än hälften av de pengar som hittills delats ut har gått till hotell och restaurang där 1 956 ansökningar beviljats ett sammanlagt stöd på drygt 320 miljoner kronor – nästan hälften av de 663 miljoner kronor som hittills delats ut.

Andra hårt drabbade branscher är transport och magasinering – knappt 75 miljoner kronor till 2 243 företag – handel och reparation av motorfordon – drygt 63 miljoner kronor till 1 350 företag – samt tillverkning – nästan 43 miljoner kronor till 394 företag.

De flesta ansökningarna kommer från företag i Stockholmsregionen, där närmare 4 000 har beviljats stöd på sammanlagt drygt 330 miljoner kronor. Näst värst drabbad är Västra Götalandsregionen, där knappt 1 500 företag delat på sammanlagt 92 miljoner kronor. I Region Skåne har drygt 1 000 företag fått 49 miljoner kronor.

I andra änden av listan finns Blekinge där 73 företag fått dela på drygt 3,1 miljoner kronor.

Stöd kan i skrivande stund fortfarande sökas, men inte länge till – sista ansökningsdag är 31 augusti.

Summan man kan få baseras på hur mycket omsättningen sjönk de aktuella månaderna och vilka fasta kostnader företaget har. Minsta summa är 5 000 kronor och maxbeloppet ligger på 150 miljoner kronor, säger Kennet Mattsson, sektionschef på Skatteverkets skatteavdelning.

Hittills har dock intresset varit betydligt mindre än väntat. När stödet presenterades i våras var regeringens bedömning att cirka 180 000 företag uppfyllde kraven för att ansöka och att det i slutändan kunde handla om totalt cirka 39 miljarder kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kallt i hytten i nya grävaren
Med röntgensyn bäddar forskarlaget för framtidens elbilsbatterier
Swecon och Volvo letar en lösning
Årets byggkvinna 2023: Tre förebilder i rampljuset
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Känslorna svallar på veckans lista
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094