23948sdkhjf

Merlo banar vinterväg i Umeå

Den senaste vintersäsongen svarade Grus Schakt Umeå för snöröjningen av Umeås gång- och cykelvägar. Valet av sopsaltning med hjälp av en teleskoplastare gav mersmak.

Gång- och cykelvägar var länge lågt prioriterade i många kommuners ambitioner att hålla trafikstråken fria från snö och is. Efter hand har synen på de bilfria vägarna ändrats och i dag ser det helt annorlunda ut på många håll.

Inte minst har så kallad sopsaltning spridit sig över Sverige.

Det är en form av halkbekämpning som innebär att snö och is först borstas bort från cykelbanan. Därefter sprids en saltlösning ut som hindrar att vägytan fryser på nytt. Båda arbetsuppgifterna kan göras med hjälp av exempelvis en kompakt redskapsbärare utrustad med en sopvals fram och en tank med saltlake bak. Metoden beskrivs som något dyrare än traditionell snöröjning, men har så stora fördelar att allt fler kommuner väljer att åtminstone testa modellen.

Inte minst på cykelvägar fungerar tekniken i allmänhet väl av flera skäl. De flesta som testat modellen gör bedömningen att en sopsaltad cykelväg leder till både ökad säkerhet och bättre framkomlighet för cyklisterna.

I och med att sopsaltning resulterar i något som liknar barmarksförhållande har det funnits viss oro för att hastigheten ska drivas upp vintertid, men samtidigt kan cykelvägarna hållas fria från sand och grus – material som kan orsaka olyckor..En VTI-undersökning ger också stöd i att tekniken inte resulterat i ökad olycksrisk. Läs mer här.

En kommun som hoppade på sopsaltningståget tidigt var Umeå (läs mer här). Inför den senaste vintersäsongen gick uppdraget att sopsalta stadens gång- och cykelvägar till Grus Schakt Umeå som valde en i sammanhanget ovanlig maskin, teleskoplastaren Merlo TF38.10 som utrustades med sopvals och saltvagn.

– Framför allt behövde vi en smidig maskin för jobbet och där passade TF38.10 bra. Den har också tillräcklig kapacitet och är trevlig att köra, säger Mattias Hallin, arbetsledare på Grus Schakt Umeå .

Under de tre år maskinen har varit i företagets ägo har den gått på blandade uppdrag inom bland annat vägunderhåll och på byggarbetsplatser.

– När vi fick det här uppdraget köpte vi en sopvals från Holms som passade för jobbet. Beställaren, Svevia, håller oss med saltvagnen, som är av märket Falköping, säger Mattias Hallin.

Den senaste vintern var med norrländska mått mätt förhållandevis mild, men ekipaget fick jobb med sopsaltning nästan dagligen. Och Mattias Hallin ångrar inte maskinvalet..

Vi är väldigt nöjda med utrustningen ihop med maskinen och både vi och kunden är mycket nöjda med resultatet, säger han.

Att den maskin som användes blev en teleskoplastare är inte så märkligt vid en närmare titt på företagets maskinpark. Totalt består maskinflottan av ett femtiotal maskiner i olika storlekar och utföranden, varav ett tiotal är Merlo.

– Vi har både ett antal mindre teleskoplastare som når runt tio meter och ett gäng lite större runtomsvängande maskiner som når upp till 30 meter, säger Mattias Hallin.

Närmast på tur att bytas ut är en av de runtomsvängande och mycket talar för att det blir en Merlo igen.

Vi är väldigt nöjda med både den service vi fått från Hüllert Maskin och med maskinerna i sig. De är lätta att anpassa efter våra behov och passar bra för de jobb vi har. Överlag tycker vi att Merlo har väldigt bra maskiner, vi har inte haft några problem med dem. För oss är det också viktigt att hålla oss uppdaterade med maskiner som klarar de senaste kraven och även där ligger Merlo bra till, säger Mattias Hallin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.472