23948sdkhjf

Engcon drar tillbaka varsel

Bättre försäljning än väntat under covid-19-pandemin gör att Engcon nu drar tillbaka det tidigare varslet om uppsägning av personal.

Efter en bra start på året slog Covid-19-utbrottet hårt mot Engcons ekonomi. Dessutom förvärrades situationen med det företagsledningen beskrev som otydliga regler om vad som gäller i frågan om krisstöd och oklara besked även i andra väsentliga sammanhang. Därför valde företaget att varsla personal. Läs mer här. 

Även om faran på intet sett är över har dock sommaren blivit avsevärt bättre än förväntat. Försäljningen har visserligen gått ner, men det överraskande positiva orderläget innebär att det nu till och med krävs övertidsinsatser för att hinna producera och leverera de beställda produkterna.

– Det visade sig ganska snart att trots pandemin så fortsatte många grävmaskinister runt om i världen sina arbeten med underhåll av järnvägar, motorvägar, skogsbruk och byggkonstruktioner. Vi vet att våra produkter bidrar till samhällsnyttiga verksamheter och dessa prioriteringar runt om i världen har därför varit gynnsamma för oss som bolag. Detta är en starkt bidragande orsak till våra försäljningssiffror och att vi nu mycket glädjande kan avblåsa varslet vi la före sommaren, säger Krister Blomgren, vd på Engcon Holding.

Totalt anger Engcon Group en minskning med cirka 14 procent ackumulerat juli jämfört med föregående år samtidigt som försäljningen ökar med 18 procent på de omogna marknaderna.

– Det man ska komma ihåg är att det är de utomnordiska marknaderna som går för högtryck just nu, samtidigt som det är fortsatt trögt på våra normalt sett starkaste marknader här hemma i Norden, säger Krister Blomgren.

Han har noterat minst ett par helt olika trender som präglar marknaden i covid-19-tider. Dels rör det sig om en större försiktighet kring stora investeringar, dels konstateras att många grävmaskinister knappt hinner med alla sina uppdrag just nu och därför väljer att investera i konjunkturnedgången för att stå väl rustade inför uppgången.

Även Engcon betonar vikten av att anpassa sig till aktuella och framtida förändringar i konjunkturen. Exempelvis mötte företaget covid-19-pandemin med ett åtgärdspaket som bland annat omfattade sparbeting, budgetjusteringar, varsel och hårda prioriteringar av insatser för att effektivisera processer och arbetssätt. Samtidigt fortsätter arbetet med att utveckla verksamheten för att komma stärkt ut på andra sidan krisen. 

– Vi har exempelvis precis valt leverantör för ett nytt affärssystem, som del i ett beslut vi tog för över ett år sedan. Vår strategi är att effektivisera våra processer och göra smarta investeringar för att bli ännu bättre. Sommarens försäljning har varit god och vi är försiktigt optimistiska även om vi inte har hört det sista om covid-19 än, säger Krister Blomgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096