23948sdkhjf

"Det gick så jävla bra"

Ska jobbet ta flera dagar eller en sekund? Rivarna på Jansson Entreprenad valde snabbvarianten, 2 000 ton betong flög i luften när de sprängde en bilbro över E4.

**Missa inte filmen och bildspelet längst ned i texten!**

Vårby. 2 000 ton betong flög i luften en septembernatt söder om Stockholm – nästan 1 600  laddningar slet den trefiliga bron i bitar, en knapp sekund tog det och när dammet lagt sig kunde den månghövdade publiken – som stod på behörigt avstånd – brista ut i både jubel och applåder.

– Det gick så jävla bra, utbrister Johan Jansson lyckligt några dagar efter den stora smällen.

Han är projektledare och rivningsledare på Jansson Entreprenad och konstaterar att insatsen var väl planerad och extremt ovanlig.

– Det har aldrig hänt i svensk historia tidigare.

Han hade sina skäl att välja en så brutal metod.

I fjol rev det Linköpingsbaserade företaget en gång- och cykelbro i samma område, också det ett spektakulärt projekt där grävmaskiner på rad knäckte bron under en intensiv natt.

Företaget fick sedan uppdraget att riva den fyra gånger större trefiliga bilbron några hundra meter bort – i lugn och ro under en veckas tid.

Att leda bort E4-trafiken under så lång tid är dock både dyrt och besvärligt och frågan uppkom därför: kunde rivarna göra jobbet snabbare? På åtta timmar?

– Jag tänkte direkt att i så fall måste vi spränga bron, säger Johan Jansson.

Han lyckades övertyga både beställaren Hochtief och byggherren Trafikverket om att sprängningen kunde genomföras på ett säkert sätt.

Lördagen den 12 september, efter tre månaders projektering och två veckors praktiska förberedelser, var det showtime.

Bron stod väl förberedd när kvällsmörkret föll. Asfalten hade rivits upp, räckena hade försetts med plyfaskivor och närmare 1 600 noggrant borrade hål låg laddade och klara, skyddade av en tältkonstruktion.

Nere på E4 drog grävmaskinerna fram stockmattor och enorma viradukar, som användes istället för sprängmattor, vecklades ut.

Närmare midnatt drog sig maskinerna tillbaka. Alla människor fick också röra på påkarna – det blev lite av en folkvandring upp mot rondellen, där en spänd väntan inleddes.

Till sist söktes omgivningarna av med värmekameror och drönare – för att säkerställa att inga nyfikna åskådare lyckats gömma sig på fel ställe.

När klockan slog tolv stod alla snällt och väntade i den kyliga septembernatten.

Några minuter in på det nya dygnet var det dags – startsignalen blev drygt 30 ilskna ljudstötar som släpptes lös över Vårby. 

Alla vilt flaxande trumhinnor fick ta igen sig i ett tiotal helt tysta sekunder innan det var dags för nästa prövning.

För då hände det – bron, med alla sina 2 000 ton, flög i luften, stora betongsjok slungades upp mot skyn för att sedan störta till marken och ett enormt dammoln vällde ut över E4.

Åsynen var mäktig, lite fördröjt kom även ljudet –  en enorm smäll som mycket väl kan ha väckt allt och alla i Stockholms södra förorter.

–  Det gick jättebra, betongen föll exakt där vi ville ha den, vi har inte skadat någon byggnad, vi har inte skadat asfalten och vi hann få bort allt material med god marginal, säger Johan Jansson.

Bron var sprängd. En våldsam sekund räckte men nästa uppdrag skulle ta betydligt längre tid: att få bort all betong och all armering innan morgonen grydde.

Om pulsen hade rusat innan sprängningen var Johan Jansson betydligt lugnare nu.

– Jag blev så glad att jag studsade när sprängningen var över och jag visste att nu hängde det bara på mina maskinförare – när det hänger på mina killar är jag lugn och trygg!   

Och visst gjorde de jobbet. Åtta grävmaskiner: fyra 50-tonnare och fyra 40-tonnare, (sju Caterpillar och en Volvo) försedda med hydraulhammare, gripar och saxar rensade upp vägbanan på rekordtid.

Tanken var att sopningen av vägbanan skulle påbörjas klockan sex på söndag morgon, men då var det redan sopat och klart.

–  Mina killar har gjort ett kanonjobb, de är verkligen engagerade och jag vet att det inte ens spelat någon roll om allt gått fel – när jag ber dem gå in och ta bort betongen gör de det, oavsett hur jobbigt det är.

Det ovanliga projektet väckte en hel del uppmärksamhet, publiken på plats var stor, många hade rest långt för att få se spektaklet och de som inte kunde vara på plats följde processen via olika sociala kanaler.

– Det verkar som att alla vet om det – hela branschen följde processen under natten med stort engagemang, konstaterar Johan Jansson.

– Jag var inte riktigt beredd på att det skulle vara så mycket folk – det var kul men det är klart, hade det inte gått bra hade det inte varit lika roligt!

Nyckeln till framgång var att ha tillräckligt med resurser och enheter, förklarar Johan Jansson som är övertygad om att kommer att smälla oftare framöver.

– Vi kommer att börja spränga mer nu – när man har väldigt kort om tid är det ett bra alternativ.

–  Nu vet vi att det fungerar, Trafikverket godkände att vi sprängde bron och de var riktigt nöjda med hur vi gjorde det det – vi fick stående ovationer!

PS: Vem tryckte på knappen när bron flög i luften? Inte den ni tror! Läs mer här.

Filmen nedan visar inte bara förberedelserna och smällen, utan också det intensiva efterarbetet.

Leveranstidningen Entreprenad var med under hela kvällen – vid förbedelserna, vid smällen och under det intensiva efterarbetet. Nedan bjuder vi på ett riktigt maffigt bildspel från kvällen/natten.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172