23948sdkhjf

Öppen standard för snabbfästen

Open S lanseras nu som en öppen standard för helautomatiska snabbfästen för grävmaskiner. Bakom idén står Steelwrist och Rototilt som hoppas att initiativet ska intressera tillverkare av maskinfästen, tiltrotatorer och redskap.

Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist har i många år kämpat för att den flora av snabbfästen som i dag erbjuds marknaden ska kunna enas kring en gemensam standard, något som han är övertygad om skulle förenkla vardagen för inte minst maskinförare.

Öppenheten är själva poängen. Öppna standarder gör vardagen enklare, oavsett om det gäller stickkontakter i eluttag, datoranslutningar eller snabbfästen till grävmaskiner. Open-S bygger dessutom vidare på den oberoende och etablerade standard som redan finns för snabbfästen, S-standarden, säger Stefan Stockhaus.

Produkter som följer standarden är märkta med ”Open-S”. För maskinförare innebär det att de kan kombinera maskinfästen, tiltrotatorer och redskap från olika tillverkare som anslutit sig till standarden och vara trygga med att dessa är kompatibla med varandra.

Datoranvändare vet att det skiljer avsevärt mellan de anslutningar som krävs beroende på om det handlar om pc eller Mac. Situationen är snarlik på fästessidan, vilket gör att det inte heller på det området varit helt lätt att förena de olika viljorna. Det har heller inte varit helt klart vem maskinföraren ska vända sig till vid garantiärenden, exempelvis vid läckande oljekopplingar.

Steelwrist lanserar nu tillsammans med Rototilt en gemensam lösning som är tillgänglig för samtliga företag som är intresserade av att medverka.

Det finns åtta-tio tillverkare av helautomatiska snabbfästen som valt att jobba med lösningar som skiljer sig mer eller mindre från varandra. Uppskattningsvis har vi och Rototilt tillsammans ungefär 50 procent av marknaden och vi är övertygade om att vår lösning är den som har störst förutsättningar att samla branschen. Vi för redan samtal med fler tillverkare som vill ingå i standarden. Alla seriösa aktörer som tror på nyttan med en gemensam standard är välkomna, säger Stefan Stockhaus.

Anders Jonsson lyfter framför allt fram att en öppen standard kan öka tryggheten och valmöjligheten för maskinägaren.

Köper kunden en tiltrotator från Rototilt ska man känna sig trygg med att ett hydrauliskt redskap som följer Open-S-standarden passar ihop. Eftersom vi enats om hur produkterna ska kopplas samman kan kunderna fritt välja i sortimentet hos tillverkare som ingår i standarden. Det blir tydligare vad som passar ihop och vilka garantiåtaganden som gäller, säger Anders Jonsson.

Han menar att den öppna standarden inte minst kan minska dagens problematik i samband med att det uppstår tvister om vem som ska hållas ansvarig.

– På samma sätt som när ett problem uppstår med till exempel passform i dagens S-standard måste frågeställningen brytas ned till vilken komponent som är felaktig och åsamkar felet, den tillverkaren har även ansvaret för garantin. Om det uppstår diskussioner om vad som är ”rätt mått” måste denna diskussion kunna tas inom Open-S, säger Anders Jonsson.

– Open-S-standarden ska ha alla mått för gränssnitten definierade så att det inte ska behöva bli några tveksamheter. Sedan gäller det att vi tillverkar komponenterna enligt dessa anvisningar.

För att äga och förvalta Open S har initiativtagarna bildat organisationen Open-S Alliance som leds av ett råd med tekniker från medlemsföretagen, i dagsläget alltså Steelwrist och Rototilt. Både Stefan Stockhaus och Anders Jonsson betonar att fler medlemmar är mycket välkomna.

Mer information finns på webbplatsen opens.org.

Lanseringen har mött kraftigt motstånd från starka aktörer som Engcon och Oilquick.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109