23948sdkhjf

Blankt nej till lanserad fästesstandard

– Om vi skulle ansluta oss till den öppna standard som lanserats för helautomatiska snabbfästen måste vi ta ett stort steg bakåt i utvecklingen. Vi anser att vår lösning är mer driftsäker, billigare och mer servicevänlig. Vi föredrar att jobba vidare med den, säger Engcons kommunikationsansvarige Sten Strömgren

Det finns i dag uppskattningsvis åtta-tio tillverkare av helautomatiska snabbfästen för grävmaskiner som är verksamma på våra breddgrader. Trots att de svenska tillverkarna dominerar skiljer det sig en hel del i hur företagen löst tekniken – delvis på grund av patentskydd, men också för att hård konkurrens uppmuntrar till utveckling som tagit olika riktningar.

Nylöigen lanserade Rototilt och Steelwrist gemensamt en lösning som de kallar för standard och som dessutom är öppen för andra tillverkare – till exempel av redskap – att ansluta sig till. Förhoppningen är att resten av branschen ska hoppa på tåget.

Hos den absolut tyngsta konkurrenten – Engcon – har det inte varit svårt att bestämma sig.

Nej tack. En standard borde utgå från den bästa tekniken, inte lanseras av två tillverkare som utgår från sina egna lösningar. Om vi skulle ansluta oss måste vi ta ett stort steg bakåt i utvecklingen. Vi anser att vår lösning är mer driftsäker, den är billigare att producera, mer servicevänlig, bland annat för att den är slanglös, och ger bättre brytkraft tack vare den lägre bygghöjden på framför allt fästen under tiltrotatorn, säger Sten Strömgren.

Vi fortsätter att följa S-standarden som Sveriges maskinleverantörer enats om, men föredrar att sedan jobba med produkter som är till kundens fördel och där ligger vår lösning före.

En fördel som anhängarna av en branschgemensam standard lyfter fram är att det i dag kan uppstå diskussioner om vilken tillverkare som ska stå för garantiarbeten om det exempelvis blir läckage mellan ett snabbfäste och ett redskap – en situation som utlovas lösas med hjälp av standarden.

Det blir möjligen bättre, men troligtvis lever de problemen vidare. Vi gör ingen hemlighet av att vi gärna levererar hela kedjan av produkter: tiltrotator, snabbfäste och redskap. Då behöver det aldrig bli några diskussioner över huvud taget. Är det vår utrustning i alla led behöver kunden aldrig tveka. Vi tar ansvar hela vägen.

Ytterligare ett mervärde för kunden med den lösning vi valt för våra helautomatiska snabbfästen under tiltrotatorn är att de är slanglösa, vilket minskar risken för läckage och gör dem lättare att serva. I och med att efterfrågan på stora flöden blir allt större krävs också större dimensioner på slangarna som blir styvare desto grövre de är och därmed mer utsatta för skador.

Dessutom utlovar Engcon en lägre produktionskostnad, vilket, enligt Sten Strömgren, främst uppnås tack vare den automatiska kopplingsdelen som består av ett eller två fasta block samtidigt som hela lösningen innehåller få rörliga komponenter.

I och med att vi lyckats pressa konstruktionskostnaden så pass mycket parallellt med att vi förbättrat kvaliteten innebär det att den kund som beställer ett Q-Safe redskaps-/maskinfäste och tiltrotator med styrsystem DC2 också får EC-Oil kostnadsfritt i maskinfästet och på överdelen på tiltrotatorn. Om kunden också beställer ett hydrauliskt verktyg i samband med ovanstående kombination ingår dessutom EC-Oil som kostnadsfri standard i tiltrotatorns redskapsfäste S45-S80. På alla våra hydrauliska verktyg med S45-S80 ingår alltid EC-Oil som kostnadsfri standard.

Sten Strömgren lyfter fram ytterligare en finess med företagets slanglösa snabbfästen under tiltrotatorn. Det är ett system som gör att en gripkassett kan anslutas på mindre än en minut genom att enkelt hakas i fästet och sedan ansluta hydrauliken med ett enda handgrepp. Lika enkelt kan gripkassetten bytas till en sopvals för att exempelvis sopa och frilägga kabel.

Det finns fördelar med standarder, men det finns också fördelar med olika lösningar. Det driver utvecklingen och ger kunderna både ökad valfrihet och tillgång till fler produkter. Då kan kunden välja den smartaste, säger Sten Strömgren.

Läs om öppen standard här.

Läs Oilquicks svar här.

Läs replik från Steelwrist och Rototilt här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094