23948sdkhjf

Pandemin oroar byggföretagen mest

Byggföretagen har stått emot covid-19-pandemins effekter förhållandevis väl. En undersökning bland medlemmarna i Byggföretagen i början på året visar dock att pandemin nu toppar listan över det som oroar företagen mest.

Mer än hälften – 55 procent – av medlemsföretagen i bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen känner oro inför framtiden som en följd av den ekonomiska osäkerhet som följt i spåren av covid-19-pandemin. Det framgår av en undersökning som genomfördes under perioden 13-20 januari och som besvarades av 565 medlemsföretag.

Enligt undersökningen upplever 66 procent av medlemsföretagen minskad orderingång i hög eller viss utsträckning. 29 procent upplever finansierings- eller likviditetsproblem. Av undersökningen framgår även att 15 procent av medlemsföretagen har tvingats varsla personal och att ytterligare 14 procent kan komma att behöva göra det.

– Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det särskilt viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Regeringen behöver också se hur man kan öka möjligheterna för fler att köpa en bostad, exempelvis genom att slopa skärpta amorteringskrav och mildra kreditrestriktionerna. Så kan vi på riktigt få fart på byggandet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Det finns dock fler orosmoment. 19 procent av företagen oroar sig för osund konkurrens och 14 procent för kompetensbrist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109