23948sdkhjf

Snabb och lätt flakväxlare

Ivarssons i Metsjös nya flakväxlare är byggd för höga hastigheter och inte tyngre än en vanlig dumpervagn – en kombination som företaget tror ska passa entreprenörer som vill köra fort och använda flakväxlaren mycket.

Ivarssons i Metsjö lanserar flakväxlaren Metaflex 45, som fått sitt namn efter de flakstorlekar den är lämplig för: 4- 4,5 metersrullflak enligt skandinavisk och europeisk standard.

Den hydrauliskt fjädrade flakväxlaren kan utrustas med kran levererat från fabrik och är som standard byggd för att kunna framföras i 50 kilometer i timmen, med en nyttotippkraft på 14 ton.

Den tekniska totalvikten är 19 ton, en konstruktion i höghållfast stål ska göra ett egenvikten blir låg:  2,3 ton, vilket enligt Ivarssons i Metsjö är 20 procent lägre än föregående modell och i paritet med ett vanlig tippvagns-chassis egenvikt.

Enligt företaget sker växlingscykeln med hjälp av två teleskopiska cylindrar som arbetar mot varandra i ett samspel som uppges leda till starkare tipp och växling till lägre egenvikt jämfört med det konventionella lastbilsväxlarsystemet där en dubbelverkande cylinder genomför växlingscykeln.

Företaget hävdar också att deras teleskopiska system har en 70–100 procent snabbare tippfunktion än det konventionella lastbilsväxlarsystemet.

Ivarssons i Metsjö utlovar också ökad säkerhet, till exempel har den sista separathängda axeln placerats så långt bak som möjligt, något som uppges motverka den negativa belastningen på traktorn vid växling.

Tyngdpunkten ska också vara låg, chassihöjden uppges vara tio procent lägre än föregångaren, något som ska bidra till ökad stabilitet vid körning, tippning och växling.

Flakväxlaren har två hela axlar från däck till däck, enligt Ivarssons i Metsjö innebär detta att lastvikten fördelas på fyra punkter istället för på en, något som ska öka stadgan vid både tippning och körning, och ge vagnen ett längre liv.

Företaget lyfter också fram att hydraulisk fjädring med kommunicerande kärl-teknik innebär att att olja flödar från uppfjädrad axel till övriga axlar vilket ska hålla växlaren plan, stabil samt reducera markpackningen.

Ivarssons i Metsjö noterar också att viktöverföringen till traktorn hålls konstant vilket ska ge god körkomfort och dragförmåga.

Denna teknik uppges också möjliggöra att hela vagnen kan höjas och sänkas 35 centimeter.

Det ska också möjliggöra nedsänkning på axel vid växling för lägsta tyngdpunkt, förklarar företaget som noterar att denna teknik, på grund av sin kostnad, tidigare varit reserverad för större vagnar men att patentsökta tekniska framsteg i chassikonstruktionen och axelinfästningen möjliggjort produktionen av en tekniskt avancerad flakväxlare till ett rimligt pris.

Andra finesser är att den sammankopplade hydrauliska fjädringen möjliggör mätning av lastvikten, att information om lastvikten kan användas för att automatiskt anpassa bromskraften och för att visa föraren lastvikten, i en mobilapp eller på manometer.

Flakväxlaren ska dessutom kunna användas med stora hjul: 710/ 35 22,5 inom laglig bredd, något som, enligt Ivarssons i Metsjö, ska underlätta för att ta sig fram i terräng, minska markpackningen, förbättra fästet, stabiliteten med mera.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109