23948sdkhjf

Maskinleverantör vädrar morgonluft i Västerbotten

Söderberg & Haak har lagt om kursen i Västerbotten – verksamheten drivs nu av en helt ny aktör, med höga ambitioner och en helt ny servicelösning på plats.

Umeå. I november 2020 tog Söderberg & Haaks säljare i norr, Magnus Jakobsson, över försäljningen i Västerbotten via sitt eget bolag JM Specialdesign.

Han hade arbetat för Söderberg & Haak i ungefär ett år när han fick frågan om han ville ta över som egen agent.

Det ville jag – jag gillar att styra upp saker själv och eftersom Söderberg & Haak kommer att stå bakom mig blir det tryggt både för mig och för kunderna, säger Magnus Jakobsson.

Leveranstidningen Entreprenad hälsar på honom ett drygt halvår senare och stämningen är god i företagets lokaler på Ersboda i Umeå.

– Jag har verkligen satt fart i Västerbotten, jag har sålt mycket sedan årets början, säger Magnus Jakobsson.

Han hävdar att det som framförallt bäddat för framgången är att man äntligen fått ordning på servicen – vid årsskiftet tog Vindelns Maskinservice över ansvaret.

– Tidigare hade vi en egen servicebil och en inhyrd men i och med samarbetet med Vindelns Maskinservice är vi bättre rustade att möta kundernas krav på service , säger Magnus Jakobsson.

Min ambition var att sälja 10-15 maskiner första året, nu är vi där.

Magnus Jakobsson

Upptagningsområdet är Västerbottens län samt Örnsköldsvik och Söderberg & Haaks kunder där ska nu få både snabb och god service av det sex man starka Vindelnföretaget, som tidigare jobbat mycket med skogsmaskiner.

– Nu, när företaget åtagit sig även Komatsu och Bomag, har man anställt fler och även vidareutbildat personalen, förklarar Magnus Jakobsson.

När han började som säljare i november 2019 var marknadspenetrationen i området liten.

– Jag sålde ett par maskiner innan årsskiftet, men sedan planade försäljningen ut och 2020 blev en besvikelse försäljningsmässigt.

– När vi nu har en bättre servicelösning på plats finns helt andra förutsättningar att lyckas, ler Magnus Jakobsson.

2021 ser faktiskt ut att bli en helt annan historia. Vid årsskiftet kom Vindelns Maskinservice in i bilden och redan efter ett halvår har fjolårets svaga försäljningssiffror mer än dubblats.

– Hjulgrävarna har gått bra, jag har också sålt bra med 15-tonnare, några minigrävare med mera, säger Magnus Jakobsson.

Han lyfter också fram några affärer han är extra nöjd med.

– Vi är rätt ensamma om att ha en hybridgrävare på 40 ton – jag har sålt två stycken sådana, jag har också lyckats få ut ett par större hjullastare på 27 respektive 40 ton.

Den större av hjullastarna, en ombyggd Komatsu WA 500 stone handler, går i en täkt bakom travbanan.

– Den är riktigt läcker och nu fyller den alla Umeås lastbilar, ler Magnus Jakobsson.

Han har många olika idéer om hur man ska få de västerbottniska entreprenörerna att köpa ännu fler Komatsuhjullastare – en tanke är att ta fram en snöröjarmaskin redan nu till vintern.

Bomags vägbyggnadsmaskiner ingår också i mixen.

– Där säljer vi främst till uthyrare som vill ha till exempel paddor och vältar, säger Magnus Jakobsson.

Söderberg & Haak, som säljer både Komatsu och Bomag, har historiskt sett inte gjort några djupare avtryck i Västerbotten. Produkterna har funnits till försäljning, men främst via kanaler som huvudsakligen fokuserat på andra typer av maskiner.

Magnus Jakobsson ser det därför som att han bryter ny mark – tanken är att ge Komatsu och Bomag den omsorg som krävs för att nå ut.

Han vädrar dessutom morgonluft, det byggs som aldrig förr i Umeåregionen och då får även de mindre leverantörerna chansen att ta för sig, konstaterar han.

– Min ambition var att sälja 10-15 maskiner första året, nu är vi där och tanken nu är att växa successivt.

Han konstaterar att starten må ha varit vinglig men att verksamheten stabiliserat sig och att han nu är redo att växa.

– Jag märker ju att vi är rätt poppis men varför skulle vi inte vara det – vi har fina maskiner med bra leveranstider och nu har vi även servicen på plats.

Han lyfter även fram Komatsu Care; garanti på partikelfilter och SCR enheten och byten som ingår i standardgarantin, för grävmaskiner större än 14 ton och hjullastare större än 12 ton

Magnus Jakobsson lutar sig tillbaka lite efter ett händelserikt första år och han ser framtiden an med tillförsikt.

– Nu har vi en väl fungerande servicesida som gör att vi kan växa , det får inte gå för fort och inte för långsamt.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125