23948sdkhjf

REPORTAGE: Exklusiv satsning i Enköping

Hur roligt är det att köra maskin? Varför ska man bli maskinförare? Responsen blev överväldigande när Yrkesakademin bjöd in arbetslösa kvinnor för att visa vilka möjligheter som finns.

Enköping. En busslast förväntansfulla kvinnor kliver av vid Enköpings motorstadion. De tar på sig varselvästar och sätter kurs mot det som ska bli dagens äventyr – att sätta sig bakom spakarna i en entreprenadmaskin.

– Jag har aldrig någonsin suttit i en maskin, nu är jag här för att testa på de här stora schabraken, ler Emma Nygren från Kumla.

Hon är undersköterska i grunden men vill bort från vården, en bakgrund som hon delar med många av de andra som tagit sig hit just denna gråmulna marsdag.

Hela gänget är här eftersom de nappat på Yrkesakademins erbjudande att under tre dagar lära sig mer om yrket och branschen – för att kanske bli så intresserade att de anmäler sig till en maskinförarutbildning.

Emma Nygren står redo att hoppa in i en maskin för allra första gången, igår fick hon prova i en simulator men i dag är det alltså skarpt läge.

– Det är jätteroligt att få prova och jag vill verkligen rosa våra tre ledare, de har varit så välkomnande, roliga och snälla att man börjar brinna för yrket på en gång!

Mikael Oscarsson är lärare på Yrkesakademin. Han står mitt i skaran och förklarar vilka möjligheter som finns – fri grävning, fri lastning och så två lite mer tävlingsinriktade stationer där det ska doppas pennor i rör och snirklas fram längs en bana med däck på pallgaffeln.

– Vår grundidé är att vi ska visa att det är roligt, det ska gå att leka fram ett intresse – därför har vi ”midsommarlekar”, ler han.

Han jobbade själv som maskinförare i tio år och minns en tämligen mansdominerad bransch.

– Jag saknade det intellektuella utbyte som finns när det är en mer blandad arbetsplats, det blev lite för mycket ”hårdrock och starkölsmentalitet” och som i alla andra enkönade miljöer en hel del skitsnack, ler han.

–Vi behöver trycka in fler kvinnor i branschen, för balansens skull.

Bakom arrangemanget står Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen. Parterna ville nå ut brett och spred informationen via många kanaler, inte minst via sociala medier.

– Vi hade varit glada om vi fått tio svar, det blev snabbt 20-30-60-70, till slut hade vi över 100, det bara exploderade, berättar Mikael Oscarsson.

Så många platser fanns inte så de 30 som var först till kvarn valdes ut.

– Resten ska vi försöka fånga upp senare, vi vill att alla ska få chansen att testa, säger Mikael Oscarsson.

Kvinnorna som samlats är arbetslösa, i olika åldrar och från hela Mellansverige. Många har aldrig suttit i en maskin och flertalet har jobbat inom vården.

– En sak de har gemensamt är att de är utemänniskor, oavsett om det handlar om hundar, hästar eller något annat, säger Mikael Oscarsson.

Han är lite lätt golvad av den glöd kvinnorna uppvisar.

– Intresset är enormt och nyfikenheten stor, det är helt galet!

Martina Eriksson från Köping hörsammade också Yrkesakademins anrop. Hon har arbetat i skogen men kommer närmast från ett jobb som städare.

– Jag är väldigt intresserad av att se hur det här funkar, yrket verkar lovande och det är ju så ballt med maskiner, ler hon.

Helena Dahlqwist från Enköping hittade eventet via Facebook. Även hon är undersköterska men skaffade sig lastbilskort för snart tio år sedan och har jobbat med det sedan dess.

– Det här känns som en spännande grej, jag halkade in på ett bananskal men alltid lär man sig något, säger hon.

Hon är lite nervös inför att sätta sig bakom spakarna och förklarar att hon ska börja med ”den lilla”.

– Det är jävligt svårt tror jag, men det kommer att bli jättekul att prova – sen får vi se om maskinen skrämmer iväg mig. Gör den inte det kanske jag söker utbildningen.

Mikael Oscarsson har inga samvetskval för ”bara” kvinnor bjudits in.

– Det får killarna faktiskt ta, det här är viktigt!

– De här kvinnorna är jättemodiga som vågar prova något de aldrig gjort förut och jag tror att de hade känt sig hämmade om det varit en massa killar här också.

Han återkommer till att blandat är bäst när man sedan är ute i arbetslivet.

– Jag har sagt till dem att nu möter ni männen på samma villkor, i hytten spelar fysisk styrka ingen roll. Kvinnor är dessutom ofta bra på att planera, de kör inte sönder grejerna på samma sätt och stänger av maskinen när de går på rast  – männen får passa sig!

Mikael Oscarsson hoppas att flera ska välja att gå utbildningen och han är övertygad om att de då kan se fram emot en ljus framtid.

– De hoppar på tåget i precis rätt tid, när en äldre generation är på väg ut och en mer skolad generation kommer in. I dag finns det ett jämställdhetsfokus på alla företag, de här tjejerna kommer att få värdefulla poster och jag är övertygad om att nio av tio kommer att få jobb.

Mikael Oscarsson är mer än nöjd med hur det hela avlöpt.

Det här hade aldrig gått att genomföra utan mina kära kollegor Anders Wiman och Elin Swederus. Så ett stort tack till dem som verkligen trott och stöttat mig i min vision och idé.

Yrkesakademin har ett uttalat mål att öka jämställdheten och försöker därför få fler kvinnor att välja mansdominerade yrken.

Man har testat olika inspirationsdagar och prova-pådagar tidigare – utan att få den respons Enköpingsarrangemanget fått.

– Det är jättekul att se hur entusiastiska alla är, vi är jättenöjda – det är ett fungerande koncept som vi tar med oss, säger Sarah Wiklund, regionkoordinator på Yrkesakademin.

Som utbildare har man stora möjligheter att faktiskt göra skillnad, konstaterar hon.

– Det är vi och arbetsgivarna som kan se till att det händer något, och jag hoppas att fler aktörer hakar på.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125