23948sdkhjf

REPORTAGE: Familjeföretagets väg till framgång

Tre bröder satte siktet högt när de tog över familjefirman – att bli Stockholms bästa anläggningsföretag, med de gladaste kunderna, de gladaste medarbetarna och den bästa lönsamheten. Åtta år senare omsätter man nästan en miljard.

Stockholm. Norra Stationsparken växer fram så smått i Stockholms nya stadsdel Hagastaden – en 400 meter lång park med 3 000 kvadratmeter naturstenshällar, esplanader, murar, växtbäddar, solskydd i stål och ett gäng finurliga konstverk i den större skalan.

– Det är en väldigt påkostad park, ett prestigeprojekt för Stockholm Stad, konstaterar Mikael Kärrholm, platschef på JVAB, företaget som står för finplaneringen.

– Storleken är ovanlig, men vi gör ofta den här typen av jobb, säger vd Fredric Kastevik.

JVAB har mottot ”vi grundar städer” och föddes 1985 när Fredrics pappa Christer Karlsson satte familjen före karriären.

Han jobbade som arbetschef på Siab men när hans chefer ville flytta in honom från Järfälla till Stockholms innerstad var han inte alls med på noterna

– Vi var tre bröder som höll på med hockey, det skulle han inte hinna vara med på om han måste jobba i stan så han startade eget i stället, säger Fredric Kastevik

Mamma Lena anslöt och föräldrarna anställde en grävmaskinist och en anläggare och i begynnelsen handlade det mest om VA-uppdrag i förorten.

VA är fortfarande ett viktigt ben för JVAB – Järfälla VA och byggentreprenad AB, men numera gör man mycket mer, inte minst exploateringar där man lägger ledningar och bygger gator.

Ett nytt och snabbväxande ben kom 2021 då JVAB startade JVAB Infra.

– Omsättningen har gått från noll till 350 miljoner på ett år och vi räknar med att snart ha 60 anställda, kommenterar Fredric Kastevik.

Bolaget startades eftersom JVAB såg nya möjligheter.

– Vi hade vuxit mycket med våra befintliga kunder men saknade de riktigt stora som Trafikverket, Stockholms hamnar och SL – projekt med riktigt mycket betong. Därför byggde vi upp en kompetens för det, säger Fredric Kastevik.

Infrabolaget har fullt upp och arbetar bland annat med att renovera Stockholm Vattens 36 000 kubikmeter stora vattenreservoar i Trekanten, en typ av uppdrag man tror det finns många av framöver.

– Vi har även nyligen tecknat kontrakt för att bygga några kilometer krönbalk i Södertälje kanal till Trafikverket.

JVAB har ett 50-tal uppdrag igång hösten 2022 och numera är det alltså Fredric Kastevik som basar på bygget.

Hans plan var dock att göra allt annat än jobba för sina föräldrar.

– Jag ville inte ens in i samma bransch!

Han utbildade sig till civilingenjör och jobbade länge på konkurrentföretaget JM Entreprenad, där han bland annat ansvarade för entreprenadverksamheten.

– JM är ett fantastiskt bolag och jag lärde mig massor, säger han.

När föräldrarna trappade ner blev storebror Peter Karlsson vd, några år senare tog de tre bröderna över helt.

Då tyckte storebror att det var mellanbroderns tur att svinga taktpinnen och efter 17 år på JM såg Fredric Kastevik saken på ett nytt sätt.

– Jag tänkte att det vore kul om jag kunde använda det jag lärt mig av att sitta i koncernledningen för ett stort företag som JM och kombinera det med entreprenörsandan i ett mindre bolag.

Nu har han varit vd i åtta år och sett bolaget växa rejält.

– 2014 hade vi 100 anställda och en omsättning på 400 miljoner. I dag har vi 199 anställda och omsättningen närmar sig en miljard bara för JVAB. Lägger vi till Infra så är vi uppe på 1,3 miljarder och 250 anställda.

Strategin var dock inte att växa. Bröderna satte i stället sikte på ett mer svårfångat mål.

– Vi ville bli det bästa anläggningsföretaget i Stockholm, med gladast kunder, gladast medarbetare och högst lönsamhet, säger Fredric Kastevik.

Säg det företag som inte har det målet – åtminstone på papperet. JVAB satsade dock på verkstad snarare än snack.

– Vi satte upp mål som gick att mäta och följa upp, och gick igenom hela verksamheten.

Det är ett ständigt arbete, man får inte bli nöjd.

Fredric Kastevik

Man började med att försöka ta reda på vad beställarna var nöjda med – och vad de var mindre nöjda med.

– Vi har pratat jättemycket med våra kunder för att se vad vi kan förbättra och hitta saker vi kunde ”skruva på”.

Det visade sig till exempel att ordning och reda stod högt i kurs. JVAB såg därför till att få bättre koll på tidplanerna, de ekonomiska redovisningarna, och  kommunikationen i projekten – genom att skärpa upp rutinerna och följa upp resultaten åstadkom man stora förbättringar konstaterar Fredric Kastevik.

– När vi började hade vi till exempel en massa sätt att redovisa den ersättning vi får per kvadratmeter lagd plattyta – varje platschef hade sin metod.

– Genom att prioritera detta, plocka ihop de som är bäst på den här typen av redovisningar och se vad som faktiskt är best practise kunde vi införa det bästa sättet – som alla ska använda.

Mycket har benats ut och förbättrats men ”klar” lär man aldrig bli konstaterar Fredric Kastevik.

– Det är ett ständigt arbete, man får inte bli nöjd.

Samma inställning har man när det gäller målet ”glada medarbetare”: JVAB vill veta vad de vill, behöver och tycker och diskussionen ska alltid vara levande.

En slutsats man dragit är att alla gynnas av att medarbetarna känner sig delaktiga i projekten.

– Vi måste se till att de vet vad som är målet och hur just de kan bidra till det, vi jobbar mycket för att få ett engagemang, kommenterar Fredric Kastevik

Han konstaterar att det knappast är vd:s övergripande mål som medarbetarna brinner för när de vaknar på morgonen. Målen måste sättas nära och tillsammans med medarbetare i projekten.

– Det de vill är att träffa sitt team och vara ute på roliga projekt – det kräver en insats av oss. Vi ser också till att fira segrarna, vi grillar på fredagar och åker iväg hela företaget på resor.

Vi hade fått frågan om att sälja flera gånger men alltid sagt nej. 

Fredric Kastevik

Insatta och engagerade medarbetare trivs och då gör de också ett bättre jobb, förklarar han.

– Det är också viktigt för oss när vi ska rekrytera nya medarbetare och kunna behålla de gamla. Vi har fått ett bra rykte som arbetsgivare, det är lätt att anställa och folk stannar länge.

Med glada medarbetare och glada kunder kommer ökad lönsamhet kanske lite som en automatisk bonus. JVAB har dock arbetat strategiskt för att nå även det tredje målet – bästa lönsamheten.

– Vi är bra på att sätta pris på anbuden, vi har ofta rätt i våra kostnadsbedömningar och är bra på att bedöma risker, det är viktigt, säger Fredric Kastevik.

För ett par år sedan togs ytterligare ett strategiskt beslut – att sälja familjeföretaget till Eledakoncernen.

– Vi hade fått frågan om att sälja flera gånger men alltid sagt nej. Nu började vi fundera – det hade alltid fungerat bra med oss tre bröder men i nästa generation är det nio barn. Frågan var hur vi skulle hantera det, behålla relationerna och se till att företaget hamnade i rätt händer, säger Fredric Kastevik.

Lösningen blev att sälja till Eleda, som han betraktar som en trygg och kunnig ägare

– Det är en koncern som drivs av entreprenörer, de kan det här.

Därmed blev JVAB-gruppen en del av en större helhet och tanken nu är att både JVAB och JVAB Infra ska fortsätta på den inslagna vägen.

– Målet är att fortsätta utveckla båda JVAB och JVAB Infra samtidigt som vi ska förvärva fler bolag till JVAB-gruppen, bolag som erbjuder tjänster som hittills saknats i koncernen.

Två är redan inköpta: G Construct och Mats Wåhlin AB där Mats Wåhlin AB är specialiserade på komplicerade tunneluppdrag, till exempel såna som kräver dykning, och G Construct arbetar med markarbeten och betong mot privata beställare.

– Det kommer att bli fler förvärv framöver, säger Fredric Kastevik.

Många maskiner har passerat revy på JVAB sedan 1985 men i dag har företaget – med en omsättning på nästan en miljard – bara två grävmaskiner kvar, resten hyrs in med förare via olika åkerier.

– Vi tog ett strategiskt beslut 2014, vi har ofta behov av masshantering i projekten och åkerierna har bra koll på tipparna, dessutom kan de lägga upp arbetet så att maskinerna kan köra emellan olika projekt, kommenterar Fredric Kastevik.

De två egna grävarna undkom galgen av ett mycket speciellt skäl.

– De hade så duktiga förare att vi bestämde oss för att ha kvar dem – man måste ta vara på personalen!

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125