23948sdkhjf

Volvo investerar – nu är det dags för större eldrivna hjullastare

El står i fokus när Volvo CE investerar 65 miljoner kronor i sin hjullastarfabrik i Arvika.

I november meddelade Volvo CE att man investerar 360 miljoner i sin svenska dumperfabrik – för att påskynda övergången till elektromobilitet.

Nu är det hjullastarnas tur. Volvo CE, som redan har ett gäng små eldrivna hjullastare på marknaden, öppnar för att även de medelstora och större lastmaskinerna ska kunna drivas på el.

Detta ska bli möjligt genom att företaget investerar 65 miljoner kronor i sin hjullastarfabrik i Arvika.

– Tillsammans är vi ganska tydliga med att vi vill leda denna omvandling och vara drivkraften för mer hållbara sätt att arbeta till förmån för vår planet. Denna investering är Arvikas spännande första steg mot elektrifiering, säger platschef Mikael Liljestrand, i ett pressmeddelande.

Tanken är att bygga en ny, cirka 1 500 kvadratmeter stor byggnad så att man kan frigöra ytor på monteringslinan för elmaskiner.

Enligt Volvo CE kommer produktionen av både eldrivna hjullastare och konventionella hjullastare utrustade med förbränningsmotorer tills vidare att fortsätta på samma produktionslina.

Det är inte klart vilka modeller som kan bli aktuella för elektrifiering, det är inte heller klart när produktionen kan komma igång.

Introduktionen av elmaskinerna ska ske stegvis, modell för modell, Volvo CE uppger att man kommer att ta hänsyn till alla aspekter av det elektriska ekosystemet, inklusive krav på infrastruktur, laddningslösningar, batterihantering och affärsmodeller.

Enligt Volvo ska resultatet bli pålitliga medelstora och större elektriska hjullastare som enkelt ska kunna integreras i kundernas verksamhet.

Enligt Volvo CE har man en investeringstrategi som gör att man kan utveckla elektriska lösningar i flera av sina produktionsanläggningar, inklusive Konz i Tyskland, Belley i Frankrike och Changwon i Sydkorea, där andra eldrivna maskiner tillverkas.

– Det är mer än 40 år sedan vi senast investerade i en ny byggnad och vad är bättre nu än att investera i vår framtid, vår planet och nästa generation. Vi vet att detta inte bara är viktigt för våra kunder och andra intressenter, som med rätta har höga förväntningar på oss, utan det ligger oss också varmt om hjärtat att vara en del av något större i att bygga vår framtid, säger Mikael Liljestrand.

Skopan ska sättas i backen senare i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142