23948sdkhjf

Maskinentreprenörerna och IF Metall har tagit det första steget

Ett nytt gruventreprenadavtal ska förhandlas fram i vår, nu har Maskinentreprenörerna och IF Metall berättat vad de tycker ska finnas med i avtalet.

Den 30 april löper det gällande Gruventreprenadavtalet ut. Ett nytt ska därför förhandlas fram och den 14 mars utväxlade Maskinentreprenörerna och IF Metall yrkanden.

Maskinentreprenörerna säger i ett pressmeddelande att vårens avtalsuppgörelse måste återspegla att maskinbranschen är i ett tufft läge, med ”minskad byggtakt, stora kostnadsökningar, höjda räntor och vikande konjunktur”.

– Nuvarande ordning, som kräver förhandling med IF Metall innan in- och uthyrning, medför ofta att företagets akuta resursbehov hunnit passera. Vi behöver fungerande regler för anlitande av externa aktörer, säger Claes Arenander, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

ME vill därför bland annat se detta:

  • Att tillfälliga bemanningsbehov ska kunna lösas genom anlitande av bemanningsföretag så att Maskinentreprenörernas medlemmar ska kunna hantera personalbrist vid till exempel sjukfrånvaro.
  • Att företag på motsvarande sätt kan hyra ut sin personal till branschkollegor.
  • Att Gruventreprenadavtalet tillförs en möjlighet till individuell arbetstidsöverenskommelse direkt med arbetstagarna.

– Det krävs en anpassning av Gruventreprenadavtalets regler om arbetstid för att stärka branschens fortsatta konkurrenskraft. Företagen måste ges möjligheter att lösa bemanningsbehoven genom ökad grad av flexibilitet, annars riskerar maskinerna att stanna, säger Claes Arenander.

Läs mer om ME:s yrkanden här.

IF Metall å sin sida kräver högre löneökningar, mer pengar till lågavlönade, stärkt deltidspension och rättvis återanställning.

Fackförbundet utvecklar resonemanget på sin hemsida, när det gäller löneökningarna anger man till exempel att det är dags att växla upp löneökningstakten, och man därför ställer det högsta kravet sedan början av 1990-talet.

Förbundet anser också att avsättningarna till deltidspension måste öka och att den som varit tidsbegränsat anställd ska ha samma rätt till kollektivavtalad företrädesrätt (KFF) som tillsvidareanställda.

När det gäller arbetstiden beskriver IF Metall arbetsgivarnas inställning som att de vill tvinga fram längre arbetsdagar: de som jobbar i en gruva under jord ska få utökad arbetstid och de som jobbar ovan jord ska bli av med sin arbetstidsförkortning.

Nu återstår för parterna att analysera och utvärdera motpartens yrkanden. Nästa förhandlingstillfälle sker den 11 april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078