23948sdkhjf

Byggföretagen kräver åtgärder för klimatomställning vid nationella toppmötet

Byggföretagen vädjar till regeringen inför fredagens nationella klimattoppmöte att införa konkreta och resultatinriktade lösningar för att påskynda klimatomställningen i bygg- och fastighetssektorn.

I ett nytt pressmeddelande från Byggföretagen presenterar organisationen sina förväntningar och uppmaningar till regeringen inför det nationella klimattoppmötet som äger rum den 16 juni. Bygg- och fastighetsbranschen, som står för cirka en femtedel av Sveriges negativa utsläpp, vill se äkta och resultatorienterade åtgärder för att hjälpa till med klimatomställningen.

Läs också: Byggföretagen ser utvecklingspotential i företagsklimatet

Byggföretagen vill se särskilda insatser för att stärka grön tillväxt, energieffektivisering och cirkulära materialflöden.

Åsa Lindell, nationell samordnare för klimatomställning hos Byggföretagen, framhåller att samhällsbyggnadssektorn aktivt arbetar för att uppnå klimatneutralitet 2045, men att det krävs mer politiskt engagemang. Lindell betonar Byggföretagens behov av trygg råvaruförsörjning, säker tillgång på fossilfri el och kompetensförsörjning som baseras på det gröna teknikskiftet.

Enligt pressmeddelandet från Byggföretagen föreslår organisationen att regeringen ska införa utsläppstak vid nybyggnation, stödja energieffektivisering i befintliga byggnader och främja bevarande och underhåll av befintliga byggnader och anläggningar. Byggföretagen vill även att regeringen ska underlätta för cirkulära materialflöden och återbruk genom att se över lagstiftningen.

– Samhällsbyggnadssektorn har en unik möjlighet att bidra till omställningen om rätt förutsättningar ges. Grönt stål och fossilfri cement är konkreta exempel på hur klimatomställning och tillväxt inte står i motsats till varandra, säger Åsa Lindell.

Byggföretagen betonar i sitt pressmeddelande att klimatneutralitet är en central del av dess långsiktiga strategi. De uppmanar regeringen att skynda på hanteringen av Boverkets förslag om gränsvärden för klimatdeklarationer, för att möjliggöra implementeringen 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094