23948sdkhjf

Lite snack gav mycket verkstad

Några förflugna ord på ett 40-årsjubileum fick oanade följder. När en riktigt vass mekaniker ramlade in i firman öppnade sig en ny värld för Steens T&E som hux flux fick dra igång en omfattande verkstadsverksamhet.

Göteborg. Steens T&E AB har många strängar på sin lyra, företaget startade som ett renodlat entreprenadföretag men har breddat sig lite utöver det vanliga, det är ju inte många maskinentreprenörer som också kör taxi och sköter kyrkogårdar (läs mer om det här). För några år sedan ”råkade” de också bli maskinverkstad.

– Det har varit en otrolig resa, säger ägaren Bjarne Steen.

Det hela började med Per-Olof, ”Peo” Eriksson, en erfaren mekaniker med 20 år på Eliasson Maskin och nästan sju på EMS i bagaget.

Peo hade servat och reparerat Steens maskiner i många år, han hade lagt mycken möda särskilt på en Lundberg 345, han var en självklar gäst när Steens T&E firade 40 år och i samband med jubileet erbjöd Bjarne Steen därför spontant Peo en anställning.

– Han sa att jag kunde ju serva deras maskiner på halvtid och dra in egna kunder på halvtid, säger Per-Olof Eriksson.

Bjarne Steens tanke var att ordna fram en servicebil och förhoppningsvis hålla Peo sysselsatt. Det visade sig dock snabbt att han kammat hem en riktig guldklimp, Peo hade servat Göteborgsentreprenörernas maskiner i decennier och var särskilt skicklig på Manitou teleskoplastare. Det dröjde därför inte länge innan maskinleverantörerna efterlyste just hans hjälp, Bjarne Steen insåg värdet i detta, han raggade in några till och i dag samarbetar företaget med ett antal olika maskinleverantörer (som dessutom flyttat in i verkstadskomplexet, läs mer om det här).

Sedan dess har verksamheten vuxit explosionsartat.

– Vi har gått från en omsättning på 800 000 kronor 2010 till 18-20 miljoner, säger Bjarne Steen.

– Vi har byggt upp det under lågkonjunktur dessutom, säger Marcus Steen, arbetsplatsansvarig på verkstaden.

Steens samarbetspartners säljer både Merlo, Avant, Huddig, Case, Doosan och Massey Ferguson, maskinerna utrustas på Steens verkstad som också ombesörjer garantiärenden, service med mera.

För att klara detta har Steens elva mekaniker, alla specialiserade på olika märken.

– Vi har handplockat varenda mekaniker, kommenterar Marcus Steen.

Bjarne Steen betecknar verkstadsgänget som sitt ”dreamteam”.

– Vi har fått 6-7 mekaniker från gamla Eliasson Maskin, det drog till sig kunder.

Tre personer arbetar för tillfället med att utrusta maskinerna: Håkan Svensson och Stefan Sandgren, Anton Melander som går som lärling och i början på november får han sällskap av en till. Återväxten är viktig och samma upplägg återfinns därför i andra delar av verkstaden, till exempel följer 22-årige Henrik Olsson tätt i spåren på Huddigexperten Jonny Magnusson och Antons tvillingbror Simon kamperar ihop med Per-Olof Eriksson.

– Vi har fyllt på med yngre killar, en komplett grupp måste innehålla alla åldrar, då får man en bra gruppdynamik, säger Marcus Steen.

Verkstadens sex servicebussar är specialiserade på de olika märkena, de trafikerar främst Göteborg med omnejd men vid behov gör man längre avstickare.

– Vi har varit både i Borås, Varberg och Strömstad, säger Marcus Steen.

Steens utlovar också en omfattande reservdelsverksamhet.

– Vi har reservdelar till alla ”våra” märken och några till, säger Görgen Dahlman, även han veteran från Eliasson Maskin.

Verkstaden, med inhyrda maskinhandlare, finns sedan i februari i år i rymliga lokaler på Hisingen.

– Det är fantastiska ytor, 850 kvadratmeter verkstad, 450 kvadratmeter kontor och 8 500 kvadratmeter gård, vi är dessutom ensamma om att finnas så nära stan säger Marcus Steen.

Tillväxten har skett snabbt och än är det inte över siar han.

– Vi tror hela tiden att nu ska vi landa men det dyker alltid upp något nytt.

Bjarne Steen är inne på samma linje.

– Det har gått fort men när tåget går är du med eller så är du inte med.

Både far och son Steen ger personalen, med Per-Olof Eriksson i spetsen, den största äran för att det gått så bra.

– Vi fick Peo från Eliasson maskin och han tog hit de vassaste mekanikerna, säger Bjarne Steen, som ser cirkeln slutas.

– Vi började som entreprenörer och handlade av Eliasson Maskin, jag hade en bra relation med Lage Eliasson och pryade där i slutet av 1960-talet. Nu knyts allt ihop när stora delar av Eliasson Maskins personal finns här.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube




 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093