23948sdkhjf

Klockan ska ner på knäna

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Spektakulär rivning i Göteborg

Gasklockan hängs upp i domkrafter och rivs nedifrån och upp. Först när den 86 meter höga klockan halverat sin höjd får grävmaskinerna ta över rivningen. –  Det är en bra och säker metod, uppger Mika Myntti på Delete

Göteborg. Gasklockan i Göteborg syns vida ikring, med en diameter på 45 meter och en officiell höjd på 86 meter reser den sig självklart över hustaken i centrala Göteborg.

– Den är smäckrare än den borde kunna vara, det var en riktigt duktig konstruktör, kommenterar Pertti Rantanen, senior adviser på Delete Service.

Läs också: Delete slutar med tungrivning – säljer verksamheten till konkurrenten

Han betecknar gasklockan som en unik konstruktion, den är uppbyggd av ett hundratal ringar, cirka 800 millimeter breda, och byggdes uppifrån och ned.

– De började med taket, lade det på marken och byggde sedan sektion efter sektion, säger Pertti Rantanen.

Han har funderat en del på hur det där egentligen gick till.

– Fast nu gör vi likadant – baklänges!

Gasklockans tid har runnit ut. Anläggningen togs i bruk 1939 och var i drift i nästan 60 år, verksamheten lades ner i slutet av 1990-talet och sedan stod tornet mer eller mindre bortglömt i knappt 20 år.

Nu, i en tid då det byggs så det knakar i rikets andra stad, måste den pensionerade klockan maka på sig. Rivningen kommer dock inte att ske med någon höjdrivare eller ens med någon stor rivningsmaskin – åtminstone inte förrän halva konstruktionen redan rivits och tornet halverat sin höjd.

Läs också: Hemma blev bäst för Hampus

Tanken är att Delete ska ta hela konstruktionen i ett fast grepp, riva den nerifrån, en liten bit i taget, och sedan sänka ner den för att komma åt att riva ännu mer.

– Det är en bra och säker metod, vi kan inte stå här med kran och skära, vi kan inte använda någon högrivare heller, marken håller inte för det, förklarar Mika Myntti, Deletes platschef på projektet.

Metoden är beprövad men används inte så ofta, förklarar han.

– Vi har använt den vid några tillfällen men det är det enda som fungerar på ett sådant här ställe.

För att få ner jätten har Delete byggt fem meter höga stativramar runt tankens insida, en per pelare och totalt 20 stycken.

Högst upp på varje stativ finns en 800 millimeter bred plattform, på den placeras en håldomkraft och genom domkraften förs sedan ett GWS-stag ner till en lyftanordning som sitter fastsvetsad i gasklockan.

Läs också: Härligt, härligt – men farligt, farligt

– Vår underentreprenör Lecor har tillverkat stativen och sköter all svetsning, kommenterar Mika Myntti.

När alla 20 GWS-stagen sitter där de ska skär man av cirka en halv meter av den nedersta ringen och rensar ut betongen under för att få en fin yta att sänka ner klockan på.

Därefter kan själva nedsänkningsproceduren ta sin början.

– Vi sänker ner klockan 3,20 meter i taget, förklarar Mika Myntti.

När stagen sitter på plats spänns domkrafterna, en funktionskontroll genomförs och sedan skärs 1,6 meter av väggen av runt hela konstruktionen.

– Vi har hela tiden 4-6 skärare ”stand by”, säger Mika Myntti.

Läs också: "Det här är ett perfekt Delete-projekt"

När 1,6 meter är borta göra man om hela proceduren och skär av ytterligare 1,6 meter.

Med 3,20 meter avkapat klockan runt är det dags att sänka ner hela schabraket, de 20 domkrafterna styrs av ett hydraulaggregat och kraften ska hela tiden vara jämnt fördelad, ett huvudbry som åligger Deletes underentreprenör Tunga Lyft som sköter utrustningen och står för lyftexpertisen.

– Domkrafterna gör mycket små rörelser, ser Tunga Lyft att någon sackar kan de trycka på mer i den, kommenterar Mika Myntti och tillägger att säkerhetsmarginalerna är stora, trots att håldomkraften klarar att lyfta 90 ton behöver den bara ta sig an cirka 35.

När byggnaden sänkts ned svetsas lyftanordningen om på lämplig höjd, GWS-stagen sätts på plats och allt börjar om igen.

När rivarna tagit ner klockan till hälften av höjden tar en grävmaskin över stafettpinnen.

– Vår Case CX 800 på cirka 90 ton får klippa ner resten, säger Mika Myntti.

I maskinparken för övrigt finns bland annat en Hitachi 850 bandgrävare på cirka 85 ton som ska riva betong, en materialhanterare av märket Fuch, en inhyrd äldre Volvo L50, en kompaktlastare, några mindre kranar med mera.

Det friskar i bra runt den runda klockan, Göta älv ligger ett stenkast bort och det kan blåsa rejält just här. Mika Myntti konstaterar att väderleken kommer att styra projektet rätt mycket.

– Vinden är vår fiende, säger han.

Det är till exempel därför Delete valt att kapa väggarna i två omgångar inför varje sänkning.

Läs också: Bandet ska backas

– Vi tar 1,60 meter i taget i stället för 3,20 meter direkt, säger Mika Myntti.

Att kapa 3,2 meter runt vore riskabelt om, eller kanske snarare när, det blåser upp till storm.

– Ska vi kapa 3,20 meter tar det flera timmar att sänka och stormlåsa klockan till betongen och det vore inte bra om vinden fick tag i de bitarna innan vi är klara, säger Mika Myntti.Att kapa 1,60 meter stora bitar tar 1-1,5 timme och risken kan därmed hanteras, uppger han.

– Om det blåser upp till stormstyrka får vi ned den mycket snabbare.

Andra skyddsåtgärder innebär att Delete måste se till att blymönjat material inte kommer på vift.

– Vi ska bland annat bygga ett avancerat skydd runt klippningsområdet, en 25 gånger 25 meter stor ”bassäng” så att inget rinner ut till gatan eller något grönområde, säger Mika Myntti.

Både rena och förorenade massor transporteras till Stena och Delete räknar med cirka 800 ton stål och 400 ton betong, det omfattar hela klockan förutom den understa bottenplattan som inte ska rivas.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av januari är rivarna inne på upploppet inför den slutgiltiga rivningen, ute i grådasket ställs den stora Case-grävaren i ordning inför sitt kommande klippuppdrag och inne i den mäktiga gasklockan döljer sig en mörk men spännande värld, takhöjden är hisnande och under det stora skyddsnät som satts upp i för att förhindra nedfall av till exempel trä pågår ett intensivt arbete.

– Vi håller på att montera de sista domkrafterna och svetsar fästen, säger Mika Myntti.

GWS-stagen rensas och görs i ordning, en liten kran lyfter upp de domkrafter som ännu inte placerats ut vid varje pelare, i mitten av domen står en äldre kompaktlastare ännu overksam, en liten grävmaskin står parkerad intill, i väntan på olika typer av lyftuppdrag.

Värme installeras dessutom i tanken.

– Det blir bättre ventilation om det är varmt och eftersom vi ska svetsa och skära med gas, vi vill ha en skorstenseffekt inne i gasklockan, säger Mika Myntti.

Han räknar med att allt ska finnas på plats i god tid innan rivningen ska påbörjas.

– Det tar nog cirka tre veckor att sänka, sedan blir det kanske tre veckor till för grävaren och sedan ska vi vara klara.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube
Mer om: Delete | Reportage | Rivning
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Viktigast i veckan!

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Snabb snackis från Rototilt

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

2019 – Fortsatt stort maskinbehov

Försäljningen av nya entreprenadmaskiner i Sverige må ha slagit alla tiders rekord 2018. Riktigt samma nivå blev det inte under 2019, men det var inte långt ifrån. Och att Sverige är ett hjullastarland blir allt tydligare. Totalt rullade 1 789 nya hjullastare ut från leverantörerna.

Nyhetsbrev

Dafs svenska representant skiftar vd

Arkiv

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

NCC bygger för vård

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

In i dimman för bättre hälsa

Kvartsdamm är en hälsofara vid bland annat rivning. För att minska riskerna kan nu demoleringsrobotar från Brokk förses med ett integrerat system för atomiserad vattendimma som utlovas binda även mycket små dammpartiklar direkt vid källan.

Malmös mest trafikerade bussgata byggs om

Ett beslut väntar i Kiruna

Rekordår för Logset

2019 blev ett rekordår för den finska skogsmaskinstillverkaren Logset med avseende på såväl omsättning som resultat. Då har 2020 börjat betydligt kärvare. Företaget hoppas dock på en återhämtning med fortsatt tillväxt trots coronaviruset.

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Lastbilsmässa flyttas till 2021

Trejon växlar upp

Nordbygg har fått nytt datum

80 lägenheter i Trelleborg

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Svevia sanerar arsenik

Ramboll i Barkarby

Stor affär för Beijers

Jättemässan flyttas

De bygger station i Gävleborg

Yrkes-SM ställs in

Ännu ett järnvägsuppdrag för Sweco

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Se alla Företagens egna nyheter

Höj säkerheten på era byggplatser med PaceTell

KIPP Scandinavia AB

Svårt att få bort gamla DT-kontakter?

Lazer’s banbrytande adaptiva extraljusramp

Digitalisering har aldrig varit viktigare än nu!

Dubbelmontage monterat med BKT AGRIMAX RT855 520/85R46

151 MP Area Scan camera

Underlätta din kontaktering

Motordag för verkstadskunder...

Parkeringsradar för större fordon.

Kan extraljus användas som backljus?

Starkt rustade för framtiden!

Här är vårens nya däcktrender!

Från inspektion till leverans

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Träffa CERTEX digitalt

Förbrukningsbatteri Lithium Epsilon

Nyframtagna specialaxlar till sänkta Volvobilar!

Nu kan du följa din beställning!

Metso Nordtrack - vårt nya sortiment

Kobra sidomarkering med gummiarm

Gripen Wheels erbjuder Vredesteins hela lantbrukssortiment!

Säkerhet är vår högsta prioritet

Runda LED bakljus - "hamburgerlampan"

Så backar du ännu tryggare

Sänd till en kollega

0.22