23948sdkhjf

Karlstadlaken även bra för att binda damm

Halkbekämpningen med lake fick en oväntad bonuseffekt som Karlstad kommun spann vidare på, nu används lake även för att binda damm.

Karlstadlaken används för att bekämpa halka. När metoden testades i Karlstad upptäcktes dock en annan effekt – laken visade sig binda damm.

– Miljö- och hälsokontoret undrade varför värdena började gå ner jämfört med när vi använde vanlig saltlösning, berättade Tomas Stomberg vid Ströman Maskins seminarium i februari.

Det var han som tog fram Karlstadlaken och som transportledare på kommunen kan han konstatera att problemet med damning är återkommande.

– När vägarna torkar upp börjar både PM10 och PM2,5 sticka iväg, med kalciumkloridlaken försvann topparna.

Kommunen spann därför vidare på den plötsliga dammbindningen och började späda ut färdigblandad 36-procentig kalciumklorid till svagare lösningar för dammbindning av gator och vägar.

Blandningen sker i en saturator.

– Det är bara att knappa in vad man vill ha för färdig produkt så får man veta hur mycket vatten som ska tillsättas, förklarar Tomas Stomberg.

Han använder sig av ett excelprogram för att mata in dessa värden.

Laken kom väl till pass inne i stan men även på grusvägar kan dammet bekämpas med lake istället för det vanliga torrsaltet.

– Laken är mindre känslig för nederbörd, slitkakan blir betydligt tjockare än med torrsalt och det blir billigare.

– De pengar vi sparar kan vi använda till drift i stället – grusa mer, hyvla mer och höja kvaliteten på grusvägarna ytterligare.

Laken uppges också ligga kvar bättre än torrsalt som lätt flyger iväg om en lastbil dundrar förbi.

– Laken trycks ned i backen direkt, framförallt blir det en omedelbar verkan, säger Tomas Stomberg.

Tetra Chemicals Europe är en av världens största tillverkare av kalciumklorid, företaget fanns med på seminariet och tekniska chefen Samuel Jansson konstaterar att dammbindning är en nödvändighet av många skäl, dammet är en olägenhet, det kan leda till hälsoproblem och innebär dessutom en förlust av finmaterial.

– Dammbindning behövs för att underhålla vägen och slippa renovera den för ofta, den minskar antalet underhållstimmar och ökar trafiksäkerheten

Han beskriver kalciumkloriden som en fuktmagnet, både i flingform och som lösning.

– Det är det mest effektiva sommarsaltet räknat i ton per kilometer.

Att binda damm med samma utrustning som används för halkbekämpning innebär dessutom att maskinerna används året runt, påpekar Tomas Stomberg.

– När våren kommer sätter vi på krokdysorna och sprutar vatten inför vårsopningen, när vi är klara med det går vi på dammbindning av grusvägar med samma utrustning.

– Sedan tar vi in maskinen för service inför vintersäsongen och när vintern kommer använder vi den i halkbekämpningen.

Enligt Tomas Stomberg blir det därför betydligt fler arbetstimmar för spridaren som kan vara i tjänst över 880 timmar per år.

Även magnesiumklorid kan användas för att binda damm på grusvägar och Tomas Stomberg ser fördelar även med detta salt.

– Jag köpte över 30 ton magnesiumklorid för att testa och såg att det är oerhört lätt att handskas med när man ska blanda, det löser sig lätt i vatten.

Han ser dock en stor nackdel i den lägre koncentrationen, andelen aktiv substans i magnesiumklorid är 47 procent, att jämföra med 77 procent i kalciumklorid

Enligt Tomas Stomberg är kalciumklorid därför ett bättre alternativ även om säcken är dyrare.

–Du får lägga 40 procent mer magnesiumklorid oavsett om du jämfört torrsalt eller lake, för att komma upp i samma mängd kloridjoner och det är de som gör jobbet.

Läs mer om halkbekämpning och dammbindning – klicka på länkarna nedan!

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin, läs mer här.

”Sämst i Sverige”. Tomas Stomberg var inte nöjd med kommunens saltsopning och trixade sig fram till en egen lake som nu har revolutionerat halkbekämpningen i Karlstad. Läs mer här.

Peab fick koll på skogsvägsdammet och tjänar en hacka på kuppen. ”Det har varit lönsamt för oss, i stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst.”

I Kristianstad spelar det ingen roll om saltbilsföraren är nybörjare eller veteran – rutten ska utföras på exakt samma sätt varje gång. Läs mer här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109