23948sdkhjf

Gräv lagom – eller inte alls

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Familjeföretaget CN:s Gräv hittade en skruvad lösning när de ville bredda sig efter 30 års nischat arbete. – Det är sunt att stå på flera ben.

Linköping. CN:s Gräv har skaffat sig en urstark nisch – i över 30 år har husdräneringar varit företagets specialitet och två av företagets anställda är ute på den typen av jobb året runt.

Att gräva för pooler har blivit en annan viktig födkrok för CN:s Gräv, som ofta får referenser av en av landets största poolleverantörer.

– Husdränering och pooler har varit vår ”grej” länge men det är inte alls säkert att vi fortsätter så, säger Timmie Hagström, delägare i företaget.

En anledning är att det har sina sidor att arbeta med privatkunder – det är inte ovanligt att kraven på entreprenören blir högre och riskerna större.

Privatkunderna kommer att förbli en viktig del av verksamheten men CN:s Gräv vill bredda utbudet, till exempel jobbar en hjulgrävare säsongsvis med asfaltsjusteringar och tanken är att hitta nya typer av uppdrag, eventuellt med nya typer av maskiner.

– Vi stänger inga dörrar, säger Timmie Hagström.

Företagets motto, som hängt med sedan starten 1987 och lyder ”Gräver dé mesta åt de flesta” kan alltså snart vara sannare än någonsin förr.

– Det är sunt att stå på flera ben, säger Kim Hadén, även han delägare.

Ett nytt och skruvat ben finns redan på plats – CN:s Gräv har åtagit sig att sälja och montera Helsingborgsföretaget Sluta Grävs markskruv.

– Timmie fick nys om markskruven på nätet, de sökte en representant i Linköpingsområdet och då nappade vi, säger Kim Hadén.

Det är han som ska ta ansvaret för Sluta Gräv, och förhoppningarna är stora.

–  Får vi den fart vi tror behöver vi en ny lastbilsförare och eventuellt också en montör, säger Timmie Hagström.

Markskruven ska vara ett alternativ till betongplintar, i stället för att gräva stora hål och sedan gjuta kan en borrmaskin dra ner en rejäl skruv i backen.

– Det blir ingen åverkan på tomten, det går fort och smidigt och skruven bär bättre än betongplintar, säger Timmie Hagström.

–  Skruven kan användas för allt där man behöver ett markfundament, allt från flaggstänger, stolpar, plank och bryggor till hela hus, säger Kim Hadén.

CN:s Gräv fick uppdraget i november, men har redan fått ut en del skruvar på marknaden – till exempel 105 skruvar som ska monteras för en solcellsanläggning utanför Linköping.

– Skruvarna kan också vara bra när vi gräver för pooler, kommenterar Thomas Nilsson.

Han är pappa till Kim och Timmie och det var han som grundade företaget 1987 tillsammans med Stefan Candell.

De två arbetade på samma lantbruk men startade eget vid sidan om.

– Vi köpte en traktorgrävare och började åta oss extrajobb, säger Thomas Nilsson som numera är både vd, grundare och delägare.

Åkrar och boskap var snart ett minne blott, de två jordbruksarbetarna växlade om till entreprenad och redan från början stod husdräneringar högst på agendan.

Ett par år senare hoppade Stefan Candell av men Thomas Nilsson och traktorgrävaren, en Hymas 474 från tidigt 1980-tal, körde vidare.

–  Jag fortsatte på samma spår, med husdräneringar.

Det tidiga 1990-talet var hårt för bygg- och anläggningsbranschen, ibland tog jobben slut redan i september men Thomas Nilsson stretade på och så sakteliga började det ljusna.

Jobben blev fler och med tiden fick till och med lov att ta in en eller annan F-skattare.

Hymasgrävaren hade redan bytts ut mot en nyare grävlastare, en Hymas 900T, och i mitten av 1990-talet skaffade han en midjestyrd Valmet 9000.

– Det gick bättre och bättre, minns Thomas Nilsson.

I början av 2000-talet köpte han en Fiat Hitachi hjulgrävare på nio ton, en lastbil införskaffades också och han anslöt företaget till entreprenad- och åkericentralen Biab, som sedan blev Östgötafrakt som sedermera blev GDL.

– Jag fortsatte med mina husdräneringar men nu fick vi in en hel del andra jobb också, minns han.

Han tog in fler F-skattare och med tiden började han anställa. En av de som kom in i firman i början av 2000-talet var sonen Kim Hadén, som började arbeta som lastbilsförare.

För ungefär tio år sedan hade företaget 10-12 anställda. Det fanns jobb så det räckte men när några slutade valde Thomas Nilsson att inte ersätta dem – istället drog han ner på verksamheten.

– Det tar mycket energi att hantera så många människor, konstaterar han.

2011 klev ännu en son in i företaget.

– Det var definitivt inte min plan att jobba här men vi hade pratat om det lite på skoj – så jag provade, säger Timmie Hagström.

Han hade jobbat som teknisk support på Sony Eriksson, en merit som han förmodligen har nytta av när han nu ansvarar för kundkontakterna på CN:s Gräv.

– Jag träffar kunder och gör offerter men det är ett litet företag så när det behövs är jag spadgubbe på fältet, ler han.

2017 gick han också in som delägare och i fjol gjorde brodern Kim detsamma.

–  Det var dags, säger Thomas Nilsson, som med ålderns rätt börjat planera för att dra ner sitt engagemang i firman.

2011 gick CN:s Gräv ur GDL.

– Det gick riktigt bra på lastbilssidan, men på grävsidan raggade vi mest egna jobb som vi räknade på själva. Trots det skulle centralen ha provision på allt vi gjorde, det blev lite struligt, säger Thomas Nilsson.

Nu funderar han dock på att gå med igen.

– Vi tänkte skaffa fler lastbilar och större grävmaskiner, beroende på vilka jobb vi kan få, maskinparken vi har nu är anpassad till nuvarande verksamhet.

I dag har CN:ns Gräv två lastbilar: en Scania G480 lastväxlare och en Volvo FMX.

Med tanke på att företaget jobbar mycket med husdränering är entreprenadmaskinerna relativt små.

Basen är en JCB 403 hjullastare på 2,5 ton och fyra grävmaskiner i storleken 1-15 ton: en Kubota 57KX på sex ton, en Wacker Neuson EW100 hjulgrävare på 10-11 ton, en Case CX 130 bandgrävare på 15 ton och så den lilla ”mustaschmaskinen”.

Med sin blygsamma vikt på ett enda ton är ”mustaschmaskinen” minst i klassen, en blåfolierad Doosan DX10Z som Maskinia auktionerade ut hösten 2019 till förmån för cancerforskning.

– Vi hade varit på vippen att köpa en likadan tidigare, så när vi såg den på Maskiniadagarna föll det sig naturligt att lägga ett bud så att vi dessutom kunde skänka lite pengar till en god sak, säger Kim Hadén.

Firman behövde en liten och smidig maskin och Doosangrävaren står nu redo i Linköping.

– Den ska iväg nästa vecka och gräva kabel, säger Timmie Hagström.

I dag har företaget sex anställda och en F-skattare, det kan nog bli några till snart – inte minst för att de tre delägarna tror stenhårt på markskruven.

Rekrytering är dock knepigare än det borde vara, anser de tre delägarna.

– Det är lätt att få fram maskiner, men mycket svårare att hitta någon som kan köra dem – åtminstone någon som är något att ha, konstaterar Timmie Hagström.

Han noterar att många har en skev bild av vad yrket faktiskt innebär.

– På ett litet företag som vårt kan man inte sitta åtta timmar i maskinen varje dag, man måste kunna hålla i en skyffel, man måste kunna fungera i grupp och ha social kompetens så att man kan prata med privatkunder.

Jobb finns det så det räcker, Thomas Nilsson betonar dock att det gäller att arbeta lagom mycket.

–  Det får inte bli så att man jobbar både helger och sena kvällar – klarar man inte jobbet på normal tid borde man kanske syssla med något annat.

Sönerna verkar hålla med.

– Vi gräver måndag till fredag, 07-16, det får räcka!

Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Nya ägare för tunga lyft

Han tar över som koncernchef i AF Gruppen.

Nyhetsbrev

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Arkiv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Ägarrotation i Brdr Holst Sørensen

November gäller fortfarande för Bauma China

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Nyab tar hem rekordentreprenad

Ombyggnaden av E4 mellan Haparanda och Salmis. enligt ett kontrakt på cirka 176 miljoner kronor, innebär Nyab Infrastrukturs hittills största vägentreprenad sedan företaget bildades för snart tre år sedan.

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

Fältdator i mobilformat

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Forskare ser över järnvägsunderhåll

Underhållet av den svenska järnvägen får mycket kritik. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska därför försöka identifiera bästa sättet att åtgärda två av de mer kostnadskrävande behoven – spårriktning och underhåll av växelvärmesystemet.

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Sennebogen storsatsar på kundservice

Sennebogen investerar mer än 25 miljoner euro i ett nytt kundservicecenter som placeras mellan företagets produktionsanläggningar i Straubing och Wackersdorf i södra Tyskland.

Huddig öppnar filial i USA

USA har utvecklats till en av Huddigs fokusmarknader. Därför öppnar företaget nu en filial, strategiskt placerad i Midwest, Chicago.

Boliden är nöjda med senaste kvartalet

Peab bygger skola i Karlstad

Staden kräver schyssta villkor vid bygge

Gävle hamn bygger papperslager

Unik bro kan stå länge till

Svevia står starka

Han blir chef på JM Entreprenad

Snart start för Ludvika-väg

Tunnelbana på väg

Peab kämpar mot stölder

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Tredje gången för BDX

Se alla Företagens egna nyheter

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Drivknuten sponsrar Nyman Racing

Vårt sortiment av blåa varningsljus

Vanliga öppettider igen

Ge din lastbil eller släp ett extra lyft

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

UTÖ - framtidens varningsljusramp snart här!

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

Sparar upp till 50.000 kronor med SmartDok – i månaden

Ta kontroll över ditt arbetsljus!

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

KIPP önskar en trevlig sommar!

Sveriges bästa pris på hjulgrävardäck!

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Sänd till en kollega

0.125