23948sdkhjf

Krav på 400 miljarder till företagen

De svenska företagen behöver bortåt 400 miljarder kronor i stöd. Det hävdar Stockholms Handelskammare som pekar på en WSP-analys som kommit fram till att det svenska samhället riskerar att drabbas av en smäll på 500 miljarder kronor på grund av corona.

Sverige står i ett vägskäl där vi har att besluta om att proaktivt investera här och nu för att rädda företag, jobb och människors uppehälle. Alternativet är att passivt se på och riskera ännu större kostnader över tid. Därför råder vi regeringen att agera ännu kraftfullare och ta höjd för en kostnadsram på uppåt 400 miljarder kronor, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Handelskammaren har låtit WSP beräkna en möjlig årskostnad för den pandemi som slår ut företag, jobb och produktion i hög hastighet.

Analysen pekar på att de satsningar som hittills aviserats är långt ifrån tillräckliga. Utredarna har utgått från ett ”worst case scenario”, en arbetslöshet som ökar med närmare 500 000 människor och att BNP faller med fem procent. Slutsatsen är att de offentliga finanserna riskerar att försvagas med nästan 250 miljarder kronor samtidigt som produktionsvärden motsvarande 250 miljarder kronor faller bort från ekonomin.

– Otillräckliga eller för långsamma insatser riskerar att ge betydande negativa konsekvenser för samhället, människor och hela Sveriges framtid. Företagen är grunden för jobben och konkurser riskerar därmed att skapa djupa sår som tar många år att läka. Kostnaden med att vänta utan tillräckligt kraftfulla och skyndsamma insatser är förknippat med stora risker och långsiktiga kostnader, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholms Handelskammares förslag är att regeringen och samarbetspartierna omgående enas i en beredskap om att satsa uppåt 400 miljarder kronor för att rädda företag och jobb.

Insatserna hittills är välkomna, men tyvärr otillräckliga. Regeringen behöver omgående sätta en ordentlig budgetram för krishanteringen. Inom den ramen bör man direkt utöka korttidspermitteringen till att omfatta 100 procent av tjänsten, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader, förbättra hyresstödet och hitta sätt att skjuta till kapital för företagen som förlorat sina intäkter, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094