23948sdkhjf

Dubbelspåret blev klart – 18 månader före plan

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

Totalentreprenad och nya arbetssätt gjorde dubbelspårsprojektet mycket mer effektivt.

Den cirka fem mil långa järnvägssträckan från Hallsberg och söderut till Degerön är en del av godsstråket genom Bergslagen. Sträckan har varit en flaskhals och byggs därför ut till dubbelspår. Hela sträckan ska vara klar 2028.
Sträckan Stenkumla-Dunsjö är en 13 kilometer lång deletapp i projektet. Förutom dubbelspår längs sträckan har det byggts sju broar, nio kilometer väg och åtgärder för att minska buller. I samband med utbyggnaden drogs spåret om i en rakare linje på vissa sträckor.

Läs också: Miljonregn över svenska infrastrukturprojekt

Tillsammans lyckades Trafikverket och entreprenören Skanska färdigställa entreprenaden 18 månader tidigare än beräknat.
– Skanskas framdrift var snabbare än vad vi räknat med och vad vi är vana vid. Från deras sida fanns tydlig styrning som innebar snabbare byggnation och ökad vinst. Projektet kännetecknades av god samverkan, vilket också påverkade effektiviteten, säger Linda Lingdell, projektledare på Trafikverket.
Utbyggnaden till dubbelspår mellan Stenkumla och Dunsjö var en av de första totalentreprenaderna på järnväg som Trafikverket beställt. Det bidrog till att projektet kunde slutföras tidigare än beräknat. En fördel med totalentreprenad är enligt Linda Lingdell tidsvinsten som uppstår när man inte behöver göra ytterligare en upphandling.
– För entreprenören är det positivt att vara med från ett tidigt skede, och att få ta helhetsansvar, från projektering till färdig produkt. Det blir större fokus på att bygga snabbt och till låg kostnad.

Läs också: Getingmidjans bro snart på plats

Ett exempel på nytänkande som bidrog till det tidigare färdigställandet är hanteringen av makadam. Traditionellt när man bygger järnväg läggs spåret först och därefter kör ett makadamtåg längs spåret och fyller ut med makadam.
– Den här gången tänkte vi annorlunda och lade ut makadam innan spåren byggdes. Det blev både billigare och effektivare, berättar Linda Lingdell.
Varje sommar stängdes tågtrafiken av under fem veckor. Dessa avstängningar utnyttjades effektivt genom att arbetet då pågick dygnet runt. Övrig tid passerade tågen byggplatsen på det existerande spåret.
– Hastigheten på intilliggande spår var nedsatt till 70 kilometer i timmen. Det fanns tydliga skyddsanordningar för att visa var gränsen gick för skyddszon och för trafikerat spår.

Inför projektet byggdes dammar för att fördröja dagvattnet från bygget och filtrera bort eventuell grumling innan vattnet rann ut i de omgivande vattendragen. Dammarna har lämnats kvar för att kunna ta hand om utsläpp vid en eventuell olycka. Dessutom är de bra för djurlivet i anslutning till järnvägen. Tanken var att kompensera för de ingrepp i ekosystemet som projektet innebär.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bra start i Sverige för teleskopkran

1 september förra året tog Scantruck över generalagenturen i Sverige för Sennebogens teleskopkranar. Först ut bland dessa kranar i Sverige är 613E, med 16 tons lyftkapacitet, som används vid byggandet av Veddestabron nära Stockholm.

Mer hemmafix i coronatider

Byggmaterialhandeln har haft goda tider under årets sex första månader. I synnerhet har det coronapräglade andra kvartalet visat en kraftig försäljningsökning.

Bristande beredskap inför översvämningar

Europa har drabbats av ett flertal omfattande översvämningar de senaste 30 åren. Nu har forskare vid 42 europeiska universitet tillsammans slagit fast att perioden faktiskt är exceptionell, även vid en jämförelse som sträcker sig 500 år bakåt i tiden.

Han tar över som koncernchef i AF Gruppen.

Nya ägare för tunga lyft

Nyhetsbrev

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Arkiv

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Ägarrotation i Brdr Holst Sørensen

November gäller fortfarande för Bauma China

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Nyab tar hem rekordentreprenad

Ombyggnaden av E4 mellan Haparanda och Salmis. enligt ett kontrakt på cirka 176 miljoner kronor, innebär Nyab Infrastrukturs hittills största vägentreprenad sedan företaget bildades för snart tre år sedan.

Fältdator i mobilformat

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Forskare ser över järnvägsunderhåll

Underhållet av den svenska järnvägen får mycket kritik. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska därför försöka identifiera bästa sättet att åtgärda två av de mer kostnadskrävande behoven – spårriktning och underhåll av växelvärmesystemet.

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Sennebogen storsatsar på kundservice

Sennebogen investerar mer än 25 miljoner euro i ett nytt kundservicecenter som placeras mellan företagets produktionsanläggningar i Straubing och Wackersdorf i södra Tyskland.

Huddig öppnar filial i USA

USA har utvecklats till en av Huddigs fokusmarknader. Därför öppnar företaget nu en filial, strategiskt placerad i Midwest, Chicago.

Boliden är nöjda med senaste kvartalet

Peab bygger skola i Karlstad

Gävle hamn bygger papperslager

Staden kräver schyssta villkor vid bygge

Unik bro kan stå länge till

Svevia står starka

Han blir chef på JM Entreprenad

Snart start för Ludvika-väg

Tunnelbana på väg

Peab kämpar mot stölder

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Tredje gången för BDX

Se alla Företagens egna nyheter

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Drivknuten sponsrar Nyman Racing

Vårt sortiment av blåa varningsljus

Vanliga öppettider igen

Ge din lastbil eller släp ett extra lyft

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

UTÖ - framtidens varningsljusramp snart här!

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

Sparar upp till 50.000 kronor med SmartDok – i månaden

Ta kontroll över ditt arbetsljus!

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

KIPP önskar en trevlig sommar!

Sveriges bästa pris på hjulgrävardäck!

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Sänd till en kollega

0.158