23948sdkhjf

Svevia vill se högre böter för fortkörning förbi vägbyggen

Transportstyrelsen har under det gångna året utrett säkerheten för dem som jobbar på eller vid vägen, läs mer om det här.

Arbetet utmynnade i en rapport som nyligen lämnades över till regeringen.

Svevia säger i en kommentar att rapporten inte innehåller några uppseendeväckande förslag även om den visar hur många upplever otrygghet på vägen och efterlyser en del förtydlingar av lagen, till exempel när det gäller trafikanternas skyldighet att sänka hastigheten när de till exempel kör förbi ett bärgningsarbete eller ett sjukdomsfall.

– Jag hade önskat att utredningen i större utsträckning hade betonat behovet av att öka den polisiära övervakningen, satsning på fler kameror för automatisk hastighetsövervakning och högre böter för fortkörning vid vägarbeten, säger Olle Öberg på Svevia, i ett uttalande till iperspektiv.se.

Svevia ser de höga hastigheterna och den bristande respekten för gällande hastighetsregler som det största problemet för de som arbetar vid eller på vägen.

Olle Öberg noterar också att Transportstyrelsen konstaterar att omledning av trafik bör vara förstahandsalternativet vid arbeten vid vägen.

– Att omleda trafiken är det absolut bästa sättet att skapa en säker arbetsmiljö. Samtidigt har jag förståelse för att det ibland kan vara svårt, framför allt om det innebär att trafik leds in på gator, vägar och miljöer som inte är anpassade för den aktuella trafikmängden. Men jag tycker att det är bra att utredningen lyfter fram omledning och vill att väghållaren ska ta ett större ansvar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125