23948sdkhjf

REPORTAGE: Unga arenabyggare höll för trycket

Världens blickar vändes mot Umeå när Rally VM kom till stan. Det den enorma publiken kanske inte visste var att ett gäng skolelever spelat en avgörande roll i rallybygget.

Umeå. I slutet av februari brakade 50 team från 20 länder ut i de snötyngda västerbottniska skogarna för att sedan flyga i mål på I20-området i centrala stan – Rally VM hade kommit till stan.

Det var första gången jätteevenemanget arrangerades i Västerbotten, efter många år i Värmland.

Alla inarbetade rutiner måste därför byggas upp på nytt och precis som i Värmland, där Södra Vikens elever gjorde en storartad insats, tog arrangörerna hjälp av gymnasieelever.

I Umeå var det Forslundagymnasiets bygg- och anläggningsprogram som fick hedersuppdraget.

De skulle bygga upp arenan, med tre tävlingssträckor, målgång och stora publikytor. Under tävlingsdagarna skulle de dessutom snöröja vid behov och efter tävlingen måste de städa upp.

Ett rejält beting för ett gäng tonåringar alltså.

– Det har varit helt otroligt intensivt, säger Michael Pihlgren, lärare och den som ansvarar för projektet från skolans sida.

Arbetet kom igång sent eftersom det dröjde innan man visste om rallyt faktiskt skulle bli av.

När startskottet väl gick blev det därför åka av direkt, skolan har haft rallybygget på schemat sedan början av november och eleverna har röjt upp, byggt tre broar och lika många hopp, anlagt en rallyväg och skapat enorma snöläktare på den 2-3 hektar stora arenan.

De har också lagt ut en 70 gånger 30 meter stor grusbädd som bildar underlag för det stora VIP-tältet, samt grävt en hel del kabel.

–  När det varit riktigt intensivt har vi kört riktiga arbetsdagar, från sju på morgonen, säger läraren Matti Mustonen när Leveranstidningen Entreprenad tittar till eleverna ett par dagar innan start.

Det ser kanske kaotiskt ut, men vi har koll.

Michael Pihlgren

Det har snöat ymnigt under natten och det första gänget får pulsa sig fram och börja skotta fram dagens arbetsmaterial.

En stund senare hoppar hela skaran upp på ett fyrhjulingsflak och körs ut för att sätta stolpar.

Ett par treor kommer in lite senare, en får hoppa in i en grävmaskin, den andra får ta en hjullastare och börja ploga.

Det ser kanske kaotiskt ut, men vi har koll, ler Michael Pihlgren

– Det har varit jättemycket jobb, vi har fått lägga kopiöst med tid på detta men det är fantastiskt roligt att jobba med Rally Sweden.

Fredagsmorgonen har grytt och Leveranstidningen Entreprenad hälsar på ute på arenan några timmar innan publiken släpps in.

Rallybilarna tävlar redan ute på de mer avlägsna sträckorna och det råder febril aktivitet på arenaområdet; foodtruckarna etablerar sig, snöskoterekvilibristerna övar sina gastkramande hopp och allehanda crews förbereder sig för det massiva arbete som väntar under helgen.

Forslundagymnasiet finns också på plats mitt i vimlet.

– Nu är det panik, ler Matti Mustonen.

Det är förstås en överdrift men lärargänget har mycket att göra de sista skälvande timmarna. Den praktiska bördan ligger helt på dem denna fredag – eleverna har fått bli publikvärdar.

 – I dag är de helt befriade från undervisning, säger Matti Mustonen, innan han sätter sig i hjullastaren.

Han och lärarkollegorna får jobba desto hårdare med det praktiska, rallyvägen ska städas upp och tyvärr även lagas lite.

– Det var blidväder igår, vägen ska ju vara som den var när noterna skrevs, konstaterar Michael Pihlgren.

Lördag eftermiddag. Michael Pihlgren tittar ut över de soldränkta läktare eleverna byggt, tusentals besökare står nu i det perfekta vårvintervädret och tittar på dagens första sprintsträcka.

Kvällen innan invigdes arenan, både prins Carl Philip och landshövding Helen Hellemark Knutsson tog till orda och Umeås kommunalråd Hans Lindberg glömde inte bort tonåringarna i sitt tal – han uppmanade den månghövdade publiken att applådera deras arbete.

– Det var 20 000 pers här i går, ler Michael Pihlgren.

Själv fick han förstås jobba på långt efter det att alla glada rallyåskådare gått hem.

– Vi hyvlade banan från halv tolv till ett, sen fick vi bärga en lastbil som skulle in och suga toaletter – han fastnade i en snödriva.

En efter en rusar rallybilarna i mål. Forslundalärarna slänger kanske ett öga på tävlingen och gläds åt allt som blivit rätt.  De noterar samtidigt det som kan bli bättre.

– Vi vill se var felen finns, säger Michael Pihlgren.

Han konstaterar att det antagligen är första gången en arena byggts enkom för rally, ofta utgår man ifrån en befintlig anläggning – till exempel en travbana.

– Men de är ju byggda redan, här har vi kunnat anpassa så att det passar precis för rally.

Matti Mustonen mäter in hela området – läktare, vägar, snövallar … Han stegar bestämt upp för den stora snöläktaren, som visar sig vara 6,67 meter hög på den högsta punkten.

– Den var högre förut, ler han.

Det är lite tungt att ta sig upp på toppen, att ta sig ner går dock med en väldig fart och många barn störtar skrattande ner för backen.

– Den blev lite för brant, konstaterar Michael Pihlgren.

Det stora hoppet är han också lite missnöjd med, de ombads pista ner det lite och nu flyger bilarna inte alls så långt som de kunde ha gjort.

– Det blir bättre nästa år!

Inför 2023 års VM-tävling tror han att det mesta kommer att bli ännu bättre.

Skolan kommer att ha mer tid på sig, erfarenhet i bagaget och möjlighet att bygga upp en infrastruktur.

– Nu ska vi sätta oss ned, justera några detaljer som vi vet blev mindre bra och försöka behålla det som är bra.

Michael Pihlgren noterar att tillgängligheten måste bli bättre, han funderar redan på om man ska bygga fler broar och gräva ner elkablarna.

– Nu har vi fått jobba snabbt och runda hörnen ibland. Nästa gång kan vi kanske gräva ner rör i backen, göra kabelbrunnar, trummor med mera.

– Med en struktur på plats kommer allt att bli mycket enklare, då kan vi också samråda med de som bygger scenen till exempel.

Nu har våra elever varit ute i hetluften på riktigt.

Michael Pihlgren

Måndag. Det är en helt annan arena som möter oss dagen efter det att segraren Kalle Rovanpäre fått motta publikens jubel nere på kajen.

Alla elever är på plats och det jobbas hårt i vårsolen, så hårt att en del bara går i T-shirt.

Ute i skogen monteras stängsel och insynskydd nu ner. Eleverna bär stängsel och samlar ihop staketfötter, de sopar i VIP-tältet och plockar skräp.

De kan vara nöjda med sitt arbete. Det var första gången Rally VM arrangerades i Umeå, och lovorden har flödat från både förare och publik.

För Forslundas del återstår nu bara några dagars städjobb, sedan är VM över även för deras del.

– Nu har våra elever varit ute i hetluften på riktigt. Det har varit ett väldigt tryck, säger Michael Pihlgren.

Han räknar med att 85-90 procent av eleverna varit jättetaggade på projektet. Några har känt sig lite mer vilse, och han förstår dem.

– Å andra sidan är det så det blir när de kommer ut i arbetslivet också, det är inte som att sitta på en lektion, det kan bli hällregn eller snöstorm och då måste man tänka om snabbt.

Michael Pihlgren pustar ut. Han lyfter fram att alla parter strävat mot samma mål och att alla problem har lösts snabbt och effektivt.

– Kommunalrådet Hans Lindberg, näringslivsdirektören Peter Juneblad och Fredrik Lundberg, vd på Umeå Kommunföretag AB, har stöttat mig till 100 procent. Varje gång jag ringt har de svarat direkt, och tagit de beslut som krävts – och det har behövts i ett sånt här jätteprojekt.

Vad tyckte Rally Sweden om elevernas insats? Intervju med vd Glenn Olsson finns att läsa här.

PS: Läs gärna den första rapporten från rallybygget, reportage finns här.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141