23948sdkhjf

Volvos elmaskin omvände skeptikern: “Det är en enorm skillnad”

Eskilstuna. Hur omvänder man skeptiker till elmaskiner i en konservativ bransch? Man gör som Volvo CE och låter anläggare köra eldrivna grävare och hjullastare när 138 nya laddstolpar ska installeras på företagets område.

Regnet varierar i intensitet när Leveranstidningen Entreprenad besöker Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna. Utanför området Customer center har marken grävts upp vid en av parkeringslängorna. Här håller Volvo i samarbete med Vattenfall InCharge på att installera 138 laddstolpar.

Anledningen är att allt fler av företagets 2 000 anställda åker elbil till och från jobbet och Volvo CE, precis som många andra företag, har fullt upp med att följa med omställningen.

Jag skulle bli förvånad om majoriteten av alla maskiner inte är eldrivna om tio år.  Jonas Frid

Men det är inte några brummande och avgasluktande maskiner som utför arbetet. Istället är det Volvos egna eldrivna minigrävare ECR25 och hjullastare L25 som tyst susar fram. Det enda som hörs är ett vinande när hydrauliken får jobba.

Användandet av elmaskinerna är ett av många steg i Volvo CE:s mål att senast 2040 bli helt klimatneutrala i sin värdekedja. Tomas Lundberg är förvaltare på Volvo CE och säger att verksamheten hade ställt frågan om det fanns möjlighet att installera laddstolpar. I dag finns det redan en kravställning på att allt anläggningsarbete som utförs på området ska göras av Volvomaskiner.

 – Nästa steg blir att ställa kravet på att det även ska vara elmaskiner. Nu ville vi testa eftersom möjligheten fanns. Vi såg att det var något vi borde satsa på.

Anläggaren Jonas Frid från Tuna Entreprenad som fick uppdraget att utföra projektet säger att han först var skeptisk till att använda en eldriven maskin. Han har jobbat med entreprenadmaskiner sedan 2006 och var innan det reklamfotograf och plåtade dem.

– Jag hade lite av den förutfattade meningen att det skulle vara Dinky toys. Jag hade inte kört några eldrivna maskiner innan och det blev ganska snabbt tyst på mig när jag upptäckte att det var minst lika bra som dieseldrivet. Jag känner inte att den är svagare. Snarare är den starkare och mer effektiv. Det är en enorm skillnad.

Inne i maskinhytten känns inga vibrationer jämfört med hur det är i en dieseldriven maskin förklarar Jonas Frid. Men den största skillnaden är när man står utanför den. 

– Man kan kommunicera på ett helt annat sätt. Tidigare hade man behövt stänga av motorn. Nu är det bara att släppa spakarna så stänger den av automatiskt. Om man står i ett schakt slipper man få ned alla avgaserna på sig.

Hans kollega, Dennis Johansson, håller med och påpekar att man även slipper mödan med att tanka maskinerna varje dag.

– Ur ett miljö- och hälsoperspektiv är det verkligen bättre. Mitt första intryck var att det i stort sett fungerade precis som en vanlig grävmaskin. Det första jag reagerade på var att det inte var något motorljud och det var knappast något negativt.

Det blev ganska snabbt tyst på mig när jag upptäckte att det var minst lika bra som dieseldrivet. Jonas Frid

De två påpekar också att det går mycket snabbare att få upp värmen i hytten en kylig vårmorgon.

– På vintern tar det mycket längre tid med en dieselmaskin. Nu när vi sätter oss och det har varit en kymig morgon blir det värme direkt när vi drar på. Det är ett par minuter vi pratar om, säger Jonas Frid.

– I de vanliga kan de stå på tomgång i tio minuter för att få upp värmen, fortsätter Dennis Johansson.

Att arbeta med eldrivna maskiner istället för konventionella dieseldrivna innebär också lite av ett nytänkande i hur man planerar arbetsdagen enligt Jonas Frid.

– Man lämnar aldrig en dieselmaskin fulltankad över natten, för då blir de slangade. Så det första man måste göra är hålla på tanka. Det slipper man nu och vi tjänar kanske tjugo minuter till en halvtimme eftersom den har tankat sig själv under natten.

Eftersom det tar längre tid att ladda en maskin jämfört med att tanka säger Jonas Frid att de får vara mer flexibla och låta maskinen bestämma när de går på lunch och kan sätta den på laddning.

– Grävaren är den som jobbar mest. Har vi en liten dieselgrävare räcker ofta en tank hela dagen. Med den eldrivna får vi ut nästan en halv dag. 

Han menar att maskinentreprenadbranschen är konservativ och att det är en tröskel man måste komma över för att få fler att börja använda sig av eldrivna maskiner.

– Men sedan tror jag det kommer bli en snöbollseffekt. Speciellt när det kommer fram fler maskiner och finns ett större utbud. Jag skulle bli förvånad om majoriteten av alla maskiner inte är eldrivna om tio år.

Framförallt är det inne i städer och mer ljudkänsliga områden han ser bra argument för att använda sig av eldrivet.

– Vi jobbar rätt mycket åt Svenska kyrkan på kyrkogårdar men även inne i staden bland bostadsområden åt kommunen. Då blir det mer och mer att man ska ha miljöanpassade maskiner. Med de elektriska stör man inte med avgaser eller buller.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093