23948sdkhjf

Debatt: Standarder är kanonbra – alla borde ha en egen

Vårens Bauma visade att tiltrotatorer och symmetriska snabbfästen får ett allt starkare fäste internationellt. Under tiden förs i Sverige en infekterad debatt om standarder. Här går Steelwrists vd Stefan Stockhaus till angrepp mot Oilquick som han anser försöker låsa in kunderna i sin egen lösning.

Är det inte fantastiskt när mobilkontakter, datorkontakter och elkontakter av alla de slag inte passar med varandra? Det ger ju dig som kund förmånen att få köpa dyra kablar och adapters och samla dessa på hög för att eventuellt använda dem någon gång i framtiden. Förutsatt naturligtvis att du inte hinner tappa bort den och då blir tvungen att köpa en ny.

Tänk även på all tid som spenderas på att få datorer att fungera med projektorer när man ska dra igång ett möte. Effektiv tid som skapar arbetstillfällen och harmoniska mötesdeltagare i tusentals möten varje dag. Och ännu viktigare – tänk på vilken enorm vinst ett företag som Apple kan göra genom ett låsa in sina användare till att använda sina egna kontakter. Och kunderna älskar det – eller INTE?

Så vad har detta att göra med grävmaskiner? Ni som är intresserade av grävmaskiner och redskap och besökte Bauma för några veckor sedan, har förmodligen inte missat den upphetsade debatten om kompatibilitet och oljekopplingar på senare tid.

Det har under en längre tid varit uppenbart att våra symmetriska snabbfästen får ett allt starkare fäste på den internationella marknaden. Det råkar också vara den standard som är öppen och inte kontrolleras av EN tillverkare. Eftersom S-fästen är kompakta, robusta och lätta gör det inte saken sämre.

Fördelen för grävmaskinsägaren och föraren är uppenbar när det gäller brytkraft och bränsleförbrukning, men lika viktigt är att arbetsredskap kan delas mellan olika maskiner, alltid passar och sättet att koppla är detsamma, vilket ger högre säkerhet.

Men med skiftet från S-typ till SQ- eller OQ-typ kan saker komma att ändras. Eftersom både SQ och OQ grundar sig symmetriska fästesdimensioner framträder emellertid två olika synsätt. Oilquick driver i dag hårt för att få återförsäljare att bara använda Oilquick-snabbfästen med Oilquick-adaptrar. Genom att införa Enigma-axlar med det enda syftet att förhindra kompatibilitet, är det ett tydligt försök att låsa kunderna in i sin egna lösning.

Det faktum att det redan finns kunder där ute som växlar kontinuerligt mellan SQ och OQ spelar tydligen ingen roll, då det inte är ett tekniskt problem utan ett politiskt. Vi på Steelwrist tror att kunderna egentligen inte vill låsa sig i en lösning där man för all framtid måste jobba med EN leverantör.

Vi tror också att en av anledningarna till S-fästets framgång är att det är ett väldefinierat och standardiserat gränssnitt som är "Öppet". Alternativet till "Inlåst" är förstås "Öppet" och vi vet redan att det finns fler tillverkare som håller på att göra sig kompatibla.

Vårt förhållningssätt är i stället att arbeta för ett väldefinierat standardiserat gränssnitt inklusive oljekopplingar. Vi bjuder därför in tillverkare som sitter och tänker på snabbfästen med oljekopplingar att kontakta oss, eftersom vi kommer göra gränssnittet öppet även för andra tillverkare.

Sammantaget tror vi att öppna standarder ligger i grävmaskinsägarens och operatörens bästa intresse. Det viktiga just nu är att göra kunderna medvetna om verkligheten så att de kan göra sina egna initierade beslut. Öppet eller Inlåst - ditt val.

Stefan Stockhaus, vd Steelwrist

Läs Åke Soneruds svar här.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11