23948sdkhjf

Fiffig sänkning i Sundsvall

550 meter sjöledning ska ner i Sundsvallsfjärden – ett noga planerat projekt där de stora rören kläms fast med betongvikter, skjuts ut på räls och sänks med en boll.

Sundsvall. Sundsvall växer och behovet av bostäder ökar. Det har inneburit att det som länge varit en lite bortglömd del av staden nu exploateras – nya moderna bostäder har byggts på Norra Kajen, som tidigare mest hyst lättare industri.

Flera nya moderna flerbostadshus har redan uppförts men fler ska det bli, näst på tur står 800 lägenheter och arbetet är redan igång med grundläggningen.

Exploateringen påverkar områdets osynligaste granne – Tivoliverket är insprängt i berget, det är en av Sundsvalls största byggnader men förutom en stugliknande byggnad och två rötningskammare är det inte mycket som syns av regionens största avloppsreningsverk.

Den hemliga grannen måste dock ge sig till känna när det nu byggs nya kvarter precis intill älvkanten – Tivoliverkets utloppsledning måste läggas om.

– Vår gamla utloppsledning från 1960-talet hamnar under de kommande husen, därför måste vi lägga ner en ny, säger Peter Nylén, projektledare på Mittsverige Vatten & Avfall.

En 750 meter lång ledning med en diameter på 1 200 millimeter ska därför ner, både i backen och i vattnet.

Projektet har delats in i fem etapper. I etapp ett, som inleddes 2016, lades 40 meter ledning ner under Heffners Allé.

Etapp två innebar att 18 meter ledning lades under den nya kajkonstruktionen och i etapp tre lades 100 meter ledning genom en lokalgata i det nya området.

De tre första etapperna utfördes på land. Den fjärde etappen, som drogs i gång i augusti, går till sjöss – 550 meter ledning med en diameter på 1 200 millimeter ska läggas från kajkanten och ut i Sundsvallsfjärden.

På Norra Kajen syns inte mycket av de stora rören när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av oktober. Bara ett 15 meter långt rör försett med vikter ligger snällt och väntar intill den glittrande fjärden och nära den 250-tonskran som så småningom ska lyfta ner det i vattnet.

Ute i vattnet står också en Hitachigrävare på en pråm och muddrar för sjöledningen, massorna ska ersättas med bergmaterial för att få en stabil grund för den nya ledningen.

Resten av den 550 meter långa ledningen är också klar, två längre etapper guppar fridfullt ute i den höstkalla fjärden.

De har ”parkerats” ute i bukten inte långt från den majestätiska Sundsvallsbron, i väntan på att bogseras till rätt läge och sänkas ner.

PE-rören kom till Sundsvall i tolv meter långa bitar. Dessa lades på räls och svetsades ihop på Södra Kajen.

När rören svetsats samman till cirka 50 meter långa delar, sköts hela etappen ut i vattnet, sedan kunde man fortsätta svetsa på rörbitar, målet var tre ”sjok” på cirka 450, 15 och 85 meter.

Rören har också försetts med vikter, med 4,25 meters mellanrum. Var 30:e meter har de också fått ett gult blixtljus, för att varna båttrafiken på mörka kvällar och nätter.

Totalt 130 vikter a´2,5 ton har satts på rören. Vikterna levererades från fabrik i två delar – en undre del som sattes på rälsen och som röret lades ned på, och en övre del som lades ovanpå röret och klämde ihop det.

– Både rälsen och vikterna är en metod som vår underentreprenör NCC står för, det är mycket kreativt – vi berättade bara vad vi ville ha så fick de komma på hur och vi är mycket nöjda med resultatet, kommenterar Peter Nylén.

De färdigsvetsade och viktförsedda rören är igenpluggade i båda ändar och flyter alltså när de skjutits ut i fjärden.

Den mindre biten på land skiljer sig lite från sina flytande kollegor – den är lätt böjd.

Havatorkranen ska lyfta den så kallade radiebiten på plats, när den hamnat rätt får dykare montera ihop den med den befintliga ledningen som skjuter ut från kajen, cirka tre meter under vattenytan.

– Radiebiten ska monteras fast i kajen med horisontell avvinkling, kommenterar Peter Nylén.

De andra rördelarna placeras ut med hjälp av båtar, även de monteras ihop av dykare.

Innan dykarna får göra sitt måste rören ligga på rätt ställe. Sänkningen av rören måste ske kontrollerat och NCC har valt att göra detta genom att placera en stor boll i ena änden av den igenpluggade ledningen och sedan fylla på med vatten i samma ände – som då börjar sjunka sakta.

– Bollen rör sig då mot den andra änden, genom att justera luften i den andra änden kan man styra sänkningen, förklarar Peter Nylén.

Ledningen kommer att ligga på 3,5 -7 meters djup och sänkningsarbetet ska påbörjas i slutet av november.

– Det är ett rätt komplicerat moment, vi blir till exempel beroende av vädret – det får inte blåsa, kommenterar Peter Nylén.

När ledningen ligger på plats fylls sidorna ut med grus.

Solen lyser men det är lite kyligt så här i slutet av oktober. Snön är inte långt borta men det var givet att göra det här arbetet under hösten.

– Vi väntade med etapp fyra till efter den första september, så att småbåtssäsongen var över, kommenterar Peter Nylén.

Den femte etappen ska preliminärt påbörjas hösten 2020 och färdigställas februari 2021.

Då ska byggarna kunna koncentrera sig fullt ut på den mest utmanade delen av projektet – att dra de sista 40-50 metrarna från Heffners Allé in mot Tivoliverket.

– Det blir komplicerat att få in ledningen mot Sundsvalls största reningsverk som måste vara i drift – kunde vi få stänga av allt i en vecka vore det inget problem, kommenterar Peter Nylén.

Han konstaterar att allt fungerat smidigt så här långt och att detta förmodligen beror på det grundliga förarbetet.

– Vi har planerat det här i två år, vi har funderat på allt ifrån CC-avstånd till dimensionen på den nya ledningen – det har varit mycket utredningar.

Mitt Sverige Vatten & Avfall har vridit och vänt på varje detalj – analyserna har bland annat lett till att vikterna är tolv procent tyngre i botten för att förhindra rotation.

– Det har varit många möten med både Sundsvalls Hamn, Sjöfartsverket samt Transportstyrelsen för att tillsammans planera arbetena på Sundsvallsbukten, men så har det gått bra också, säger Peter Nylén.

Fakta sjöledningen

  • Huvudentreprenör:  NCC Infrastructure

  • Dykeriföretag: SSE (Svensk Sjöentreprenad)

  • En arbetsponton med stödben

  • Två dykare

  • Två sjöbåtar

  • En 250 ton mobilkran

  • 130 vikter a´ 2,5 ton styck har monterats på sjöledningen, med ett mellanrum på 4,25 meter.

  • Sjöledningen är monterad och svetsad i 50-metersetapper på Södra Kajen.

  • När en etapp svetsats ihop skjuts ledningen ut i Sundsvallsbukten på en färdig anlagd tågräls.

  • Ett blixtljus har satts på var 30:e meter, för att varna båtar under mörka kvällar och nätter.

Källa: Mittsverige Vatten & Avfall





Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109