23948sdkhjf

Kan teleskopkranen erövra Sverige?

Sveriges allra första teleskopkran jobbar hårt i Veddesta – den ska vara både kompakt och snabb, och kan även köra  med hängande last. Men kan den bli lika vanlig som teleskoplastaren?

Järfälla.  I Järfälla byggs just nu en 530 meter lång och 30 meter bred bro rakt över en livligt trafikerad järnvägssträcka och det intensiva trafikflödet på E18.

Bron ska knyta samman Barkarby, Barkarbystaden och Veddesta, skopan sattes i backen våren 2019 och ett år senare insåg Kauno Tiltai, som ska bygga brons två första delar, att de behövde ytterligare en maskin.

Det litauiska företaget, som ägs av spanska byggkoncernen Comsa, har hyrt maskiner av Byggmaskiner-Gruppen Sverige AB sedan 2014 och det var dit de vände sig även denna gång.

Valet våren 2020 föll dock på något helt nytt – Kauno Tiltais förare hade jobbat i Norge med en Sennebogen teleskopkran och deklarerade att det var den maskinen som krävdes för jobbet.

–  Han ville ha en maskin som var smidigare än en teleskoplastare, som snabbt kunde flytta material på arbetsplatsen, berättar Tommy Lindeborgh, platschef på Byggmaskiner.

Fakta Byggmaskiner-Gruppen Sverige AB

  • Uthyrningsföretaget Byggmaskiner-Gruppen Sverige AB finns lokalt med dotterbolag i Järfälla, Norrköping och Linköping och har varit aktiva sedan 1987.
  • Byggmaskiner har funnits i Järfälla sedan 1994 och fokus ligger främst på mark- och anläggningsmaskiner.
  • Familjeföretaget omsatte cirka 86 miljoner kronor 2019 (Byggmaskiner-Gruppen)

Källa: Byggmaskiner-Gruppen Sverige AB

Byggmaskiner fick därför be Sennebogens svenska återförsäljare Scantruck fixa fram en Sennebogen 613E med en lyftkapacitet på 16 ton och nu arbetar den gröna 20-tonnaren för fullt i Veddesta.

– Vi valde en teleskopkran eftersom den är smidig och kan flytta på sig och röra sig snabbt, samtidigt som den orkar lyfta tyngre grejer, säger, Romas Janulevicius, platschef på Kauno Tiltai.

I Veddesta lyfter kranen formar, material och armering – den lossar leveranser och monterar stommar och Romas Janulevicius lyfter särskilt fram maskinens flexibilitet.

– Både järnvägen och E18 går under bron, därför måste vi kunna komma åt från olika håll om vi ska nå alla kanter – kranen är mobil så vi kan ometablera oss hela tiden, den kan dessutom fjärrstyras.

– En annan viktig funktion är att hytten kan höjas med 1,75 meter, något som förbättrar sikten, säger Tommy Lindeborgh.

Hytten får då en höjd på 4,3 meter – vilket ger föraren bättre sikt.

Alternativet hade varit en mobilkran.

– Men den står ju stilla, och kan inte flytta runt lasten – att flytta den tar tid, säger Tommy Lindeborgh.

– Med en teleskopkran slipper vi dessutom kontravikter, säger Romas  Janulevicius.

Även Jesper Bratowski, Scantrucks uthyrningschef R2R (rent-to-rent), ser många fördelar med maskinen.

Fakta Sennebogen 613Ε

  • Vikt: 19,7 ton
  • Teleskopbom 18,8 meter + jib 5,2  meter
  • Kapacitet: lyfter 16 ton 24 meter
  • Hastighet: kan köras i upp till 20 km/timmen

Källa: Scantruck

–  Den är kompakt och snabb  – framförallt kan den åka runt med hängande last, det är riktigt ovanligt.

Sennebogens kranar finns i flera storlekar och kan fås med larver eller som självkörande kranar på hjul.

– Vi hyr ut maskiner upp till 67 meter höga och med en kapacitet upp till 120 ton, säger Jesper Bratowski.

Den gröna teleskopkranen är kanske först i sitt slag  – men bara i Sverige.

– I övriga Europa är det vanligt, men maskintypen har inte funnits tillgänglig för uthyrning i Sverige tidigare, säger Jesper Bratowski.

Tommy Lindeborgh konstaterar att nu, när allt fler utländska byggnadsarbetare kommer till Sverige för att jobba, kommer också nya önskemål på maskiner och utrustning.

– De vill ha de de är vana med.

Därmed kommer också nya typer av maskiner in på de svenska arbetsplatserna.

– För 15 år sedan tyckte alla att teleskoplastare var jätteläskiga, nu finns det teleskoplastare på alla byggen, noterar Jesper Bratowski .

Han hoppas att teleskopkranen ska göra en liknande resa.

– Teleskopkranen är ett bra komplement, den är billigare än en mobilkran och smidigare än en teleskoplastare, med bra kapacitet.

–  Man kan flytta godset på hjul och den är lika snabb som en kran i själva lyftet –   man kan till och med gräva med den, säger Jesper Bratowski.

– Det finns helt klar en marknad för den här maskinen, säger Tommy Lindeborgh.

Jesper Bratowski är övertygad om att segmentet kan växa.

–  Särskilt nu när vi ökat kompetensen på Scantruck.

Företaget fick agenturen för Sennebogen 2019. Varumärkets målgrupp skiljer sig en del från Scantrucks övriga och företaget växlar därför upp.

–  Vi har fått agenturen för Sennebogen även i Danmark och har anställt en person som ska ansvara för Sverige, Danmark, Grönland och Färöarna, vi har också skickat servicegubbarna på kurs så att de klarar de nya maskinerna.

Fakta Scantruck

  • Danskägda Scantruck är svensk generalagent för flera varumärken, både inom entreprenad, bygg, lantbruk och industri: företaget säljer bland annat  teleskoplastare, gaffeltruckar och liftar från Manitou,  olika typer av kranar från Sennebogen, självgående bomliftar från Platform Basket, mobila saxliftar från Platforms och saxliftar från GMG.
  • En omfattande begagnatverksamhet och uthyrning till uthyrningsföretag är andra segment för svenska Scantruck.
  • Den svenska basen finns i Rosersberg utanför Stockholm och en omfattande serviceorganisation täcker in landet. 

Källa: Scantruck

Han uppger också att Scantruck har en serviceorganisation som står pall om eller snarare när även teleskopkranarna fått fart.

– Vi har verkligen servicebilar överallt, det är en trygghet för kunden.

Sennebogenmaskinen i Veddesta är den första teleskopkranen som hyrts ut till ett svenskt bygge och det är alltså Kauno Tiltai som hyr maskinen av uthyrningsföretaget Byggmaskiner-Gruppen Sverige AB, som i sin tur hyr den av Scantruck.

Upplägget är tämligen nytt även för Scantruck –  som konstaterar att det blir allt vanligare att hyra maskiner, men också att man valt en egen väg.

–Vi konkurrerar aldrig med våra kunder som uthyrare, vi hyr bara ut till uthyrare, kommenterar Jesper Bratowski.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141