23948sdkhjf

Skotargripartillverkaren ska växa till fler områden

Ett intressant tillväxtområde är gripapplikationer till entrepenadmaskiner.
Hultdins i Malå tror på fortsatt goda tider. Trots att företaget är störst i världen på skotargripare finns det möjligheter att växa. Det rapporterar Affärsliv.

Ett sådant område är gripapplikationer till entreprenadmaskiner.

– Där har vi gjort en lugn och försiktig start. Det handlar om att sakta men säkert bygga upp ett kvalitetsrykte, säger vd och delägare Johan Ridderstråle till affärssajten.

Västerbotten är en av de ledande regionerna i världen när det gäller att tillverka komponenter till skogsmaskiner. Hultdins i Malå säljer till över 30 länder och av alla världens träd som avverkas med skördaraggregat fälls drygt hälften med en såg från Malå.

Hultdins utvecklar och tillverkar timmergripare, sågar och andra komponenter till skogsmaskiner. Kunderna finns i hela världen – andelen som går på export är cirka 70 procent.

De största marknaderna utanför Sverige är Finland, Nordamerika, Tyskland och Nya Zeeland. Företaget är oberoende. Det innebär att man kan sälja till John Deere, Komatsu, Ponsse och de andra stora tillverkarna av skogsmaskiner.

– Vi säljer antingen till sådana som bygger maskiner eller till återförsäljare på eftermarknaden. Aldrig direkt till slutkund, säger Johan Ridderstråle till Affärsliv.

Företaget har i dagarna också färdigställt sin senaste utbyggnad, en lager- och produktionslokal på drygt 400 kvadratmeter.

Hultdins är långt ifrån det enda företaget i regionen som tillverkar skogsmaskinkomponenter. Cranab, Indexator och Vimek i Vindeln, Komatsu i Umeå och Olofsfors i Nordmaling är några andra exempel. Hultdins i Malå har 67 anställda. Dessutom har företaget ett säljbolag i Kanada och ett i Brasilien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079