23948sdkhjf

Eldriven 70-åring

Eldrivna lastfordon var på modet redan för 70-80 år sedan. En av Almedalsveckans publikmagneter var en eldriven lastbil som Asea tillverkade redan 1941.
1947 lyckades en tjänsteman från Asea-ägda Svenska Elektrobil Aktiebolaget köra en av företagets eldrivna lastbilar 127 kilometer på en laddning. Dessutom fanns energi kvar för att ta sig fram ytterligare några kilometer. Resan mellan Stockholm och Västerås innebar dock en olägenhet för föraren. För att spara ström kopplades värmen bort, vilket gjorde att vinterkylan trängde in i kupén och det blev, enligt uppgift, rejält kallt om fötterna.

Redan 1925 hade Asea presenterat en lastbil med eldrift. Efterhand blev modellerna fler. En av dem har renoverats av en grupp entusiaster vid Aros Motorveteraner i Västerås och lär vara den enda bevarade som får köras på allmän väg.

Lastbilen EBV 12/12 tillverkades 1941 och lockade en stadig ström av nyfikna åskådare till sig under Almedalsveckan. I originalutförande var totalvikten 3 800 kg, men bilen har typats ner till 3 500 kg så den kan köras på vanligt B-körkort. Tjänstevikten anges till 2 410 kg och maxlasten till 1 090 kg.

Enligt de ursprungliga bedömningarna utlovades räckvidden med normallast till mellan sex och sju mil för de flesta modellerna. Den nu upprustade lastbilen ska dock ha körts utan last i tio mil med ytterligare kraft kvar för fortsatt färd.

Kraften hämtas från två Asea-tillverkade likströmsmotorer på 7,5 respektive 3,5 hästkrafter kopplade i ett så kallat duosystem till en växellåda. Den mindre motorn, som kunde kopplas in exempelvis när lasten var tung eller backarna tuffa, är kopplad via ett frihjul.

Bilen drivs av blyackumulatorer i form av två batteripack om vardera 20 seriekopplade tvåvoltsceller. Toppfarten anges till 35 km/timme.

Det reglage som i dag motsvaras av gaspedal har fyra positioner: ett nolläge, två lägen för backning och ett framåt.

Den hydrauliska fotbromsen verkar på alla fyra hjulen medan den mekaniska handbromsen verkar på bakhjulen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111