23948sdkhjf

Atlas Copco förbereder minskad produktion

Den globala avmattningen i gruvindustrin ligger som en våt filt över Atlas Copco. Även under årets tredje kvartal är såväl orderingång som intäkter kraftigt minskande. Detta till trots betraktar vd och koncernchef Ronnie Leten lönsamheten som god.


En olycka kommer sällan ensam. Enligt Atlas Copco drabbades företaget under årets tredje kvartal av både en betydande minskning i orderingången för gruvutrustning och färre order på stora kompressorer. Trots växande serviceverksamhet samt ökad efterfrågan på bland annat industriverktyg, monteringssystem, små och medelstora kompressorer samt anläggningsmaskiner redovisar företaget en orderingång på 19,4 miljarder kronor och intäkter på 20,5 miljarder kronor för perioden juli-september. Det innebär en nedgång på nio respektive sju procent jämfört med motsvarande period 2012.

Även rörelseresultatet har försämrats – från drygt 4,9 miljarder kronor till drygt 4,2 miljarder kronor för det tredje kvartalet. En anledning till att resultatet ändå ligger så högt är en snabb anpassning till den mindre kostymen. Det innebär bland annat att den totala arbetsstyrkan minskat med 649 personer under den rullande tolvmånadersperioden till en bit över 40 000.

Förhållandena skiljer sig dock avsevärt inom koncernen. Antalet anställda ökade exempelvis inom service och produktutveckling, medan framförallt produktionen av gruvutrustning drabbats hårt. Här talar företaget om en minskning med ungefär 800 personer – hittills. Företaget varslar om att ytterligare neddragningar kommer att genomföras, bland annat har man aviserat en minskning i Örebro som påverkar 163 anställda.

Av delårsrapporten att döma har dock flertalet marknader börjat hämta sig, såväl geografiskt som produktmässigt, men det är stora skillnader inom de olika segmenten. Det gäller inte minst på gruvsidan där en redan från början besvärlig situation förvärrades av annulleringar på i storleksordningen 340 miljoner kronor under kvartalet.

Generellt på gruvsidan rapporteras om en stabil orderingång för underjordsutrustning medan orderingången från dagbrott minskade jämfört med det närmast föregående kvartalet. Utrustning för infrastruktur sålde i stort sett jämförbart med samma period föregående år, men lite sämre än föregående kvartal. Utvecklingen var här likartad för både ovan- och underjordsutrustning.

På bygg- och anläggningssidan hamnade både orderingång och intäkter i nivå med det tredje kvartalet 2012. Bland annat redovisas en uppgång i försäljningen av de produktgrupper som följde med förvärvet av Dynapac. Geografiskt konstateras en viss minskning i Asien, medan övriga marknader nu tycks ha vänt uppåt.

En förändring under rapportperioden är att affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik fick en ny chef i Johan Halling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064