23948sdkhjf

Inget kikarsikte på Trimble SX10

Okularet har ersatts av kraftfulla kameror på Trimbles nya totalstation som beskrivs som företagets mest avancerade  någonsin. – Jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen.

Danderyd. Trimble SX10 lanserades i oktober på Intergeo i Hamburg, bara någon vecka senare kunde svenska mätkonsulter ta en titt på nyheten vid ett event på Trimbles anläggning i Danderyd.

– Det är en helt ny totalstation där kamerateknologin blivit så pass förbättrad att det inte längre behövs ett okular, en totalstation som dessutom fått en högpresterande laserskanner, säger Petter Hoffmann, säljare på Trimtec, en av Trimbles svenska återförsäljare.

Det finns andra exempel på totalstationer som kompletterats med laserskanning men Trimbles lösning är överlägsen anser han.

– Vi är ensamma om att ha den kvaliteten, den hastigheten och den teknologin.

Trimtec gläds åt det teknologiska språnget som dessutom skedde i Sverige – Trimbles tillverkning av optik är koncentrerad till Danderyd.

– Först nu är tekniken mogen och jag tror det dröjer innan det kommer något så här revolutionerande igen, säger Petter Hoffmann.

– Det är roligt att Trimble vågar utmana genom att ta bort teleskopet, säger Trimtecs vd Peter Hammarbäck.

Trimble beskriver SX10 som sin mest avancerade totalstation någonsin.

– Det går att göra allt man tidigare kunnat göra med en totalstation men sedan kan man fylla på med andra typer av data, till exempel punktmoln och fotografier, säger Petter Hoffmann.

Det ska därmed bli möjligt att snabbt och effektivt samla mycket precis data i fält.

– Det mesta mätarbetet kan dessutom utföras på kontoret, man behöver inte gå ut i fält igen om man missat något, kommenterar Petter Hoffmann.

I stället för att spana i okularet tittar operatören på en tablet där önskad kamerabild visas. För att få instrumentet att röra sig räcker det med att svajpa med fingrarna åt önskat håll på bilden, kameran/skannern kan också låsas på målet och följer då objektet, klickar man fast sig på en viss punkt fokuseras instrumentet på just detta område.

Utan okular behöver man inte heller ställa in utrustningen efter operatörens längd, det går också att placera totalstationen på det ur mätsynpunkt lämpligaste stället eftersom operatören inte behöver befinna sig så nära.

Trimble SX10 kan skanna objekt på 600 meters håll något som uppges leda till en säkrare arbetsmiljö till exempel i gruvor eller där trafiken är tät.

– Tidigare har man fått stå högst 300 meter bort så det är en avsevärd förbättring, kommenterar Petter Hoffmann.

Instrumentet ska kunna skanna hela eller mindre delar av ytan med ett mer eller mindre noggrant resultat. Behöver man en enklare bild sveper strålen över objektet en gång, för det riktigt informationstunga resultatet krävs 64 svepningar där varje omgång förtätar bilden som utlovas vara av hög kvalitet även om till exempel en bil kör förbi framför instrumentet.

– Skuggeffekten från rörliga objekt minimeras, säger Petter Hoffmann.

Den som vill göra en fullständig skanning, en ”full dome”, av allra högsta kvalitet lär dock få vänta flera timmar innan skannern är klar, har man sådana behov är det kanske bättre att köpa en dedikerad skanner, konstaterar Trimble.

– Trimble SX10 fungerar dock för de flesta behov, kommenterar Petter Hoffmann.

Han utlovar en rejäl kapacitetsförbättring, till exempel när det gäller volymberäkningar.

– Nu mäter man ofta punkter manuellt, en ung och stark person kanske klarar 800-1 000 mätpunkter på en arbetsdag, med Trimble SX10 mäter man flera hundra tusen punkter på fem minuter.

Resultatet ska också kunna kvalitetssäkras på ett helt nytt sätt, man kan till exempel dokumentera både den första etableringen och slutresultatet med högupplösta fotografier.

Även på kontoret utlovas förbättringar, en uppdaterad version av mjukvaran Trimble Business Centre väntas i november och enligt Trimtec kan programmet hantera alla typer av mätdata, till exempel punktmoln, foton, klassiskt inmätta punkter och flygfoton.

– Det finns också möjlighet att exportera till en massa andra format, till exempel Sketch up eller Google Earth, säger Petter Hoffmann.

Utifrån de bilder som tas i fält går det också att göra direktreflexmätningar i efterhand eller att peka på en punkt i en bild och få koordinaterna.

– För att klara det har det tidigare krävts data från två fotostationer, säger Petter Hoffmann.

Han räknar med att Trimble SX10, med både kamera, skanner och totalstation, kommer att underlätta för alla som jobbar med 3D-modellering.

– Det ger också en helt ny möjlighet att arkivera en verklighet, genom att till exempel mäta i tio år gamla bilder kan man se hur ett hus såg ut i originalskick eller slitaget på en väg.

Petter Hoffmann tror att ett mångsidigare instrument kommer att vidga perspektiven och att fokus inte längre kommer att ligga enbart på koordinaterna.

– Det kommer att förändra vår syn på arbetet att mäta i fält, en enda panoramabild ger oerhörda mängder data och tar man några extra bilder blir det mycket bonusinformation.

Trimtec har redan börjat sälja totalstationen och väntar sig en god respons, inte minst i Sverige.

– Svenskar är ju avancerade användare och ”early adopters” kommer definitivt att anamma detta, säger Peter Hammarbäck som tror att både mindre och medelstora konsulter kommer att vara mycket intresserade.

Än så länge tycks användarna också ta avsaknaden av kikarsikte med ro.

– Vi uppfattar det inte som att någon saknar okularet, vid testkörningar har vi sett att man snabbt vänjer sig vid att använda kameran i stället, säger Petter Hoffmann.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på  Facebook, InstagramTwitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093